Recensie Double 7 door Andre Juillard & Yann

  Recensie Double 7 door Andre Juillard & Yann

 

Recensie Double 7
door Andre Juillard & Yann

 

De Eerste Wereldoorlog heeft de laatste jaren haar achterstand op de Tweede Wereldoorlog in stripland aardig ingelopen. Tjonge, wat zijn er sinds we in 2010 een webartikel publiceerden over het schamele handjevol beschikbare WOI-strips een boel albums verschenen die vertellen over 1914-1918!
Nu lijkt de tijd rijp voor een meer lokaal conflict, dat – net als de Eerste Wereldoorlog – van grote invloed zou zijn op WOII: De Spaanse burgeroorlog.
De strip Max Fridman is de eerste strip die me zo 1-2-3 te binnenschiet die eerder op deze oorlog inging. Andreas maakte er een al lang uitverkochte onshot over en recentelijk stuurde ook Gibrat zijn Matteo die kant op.
Hoewel het een burgeroorlog betrof, waren er veel meer nationaliteiten bij betrokken dan je zou vermoeden: Duitsers en Russen leverden materieel en manschappen, aan verschillende kampen. En uit de gehele wereld trokken avonturiers en vechtjassen naar Spanje om mee te vechten aan de zijde van de anti-fascisten.


Yann en Juillard treden met Double 7 in de voetsporen van Max Fridman en niet alleen qua verhaal, ook Juillards heldere tekeningen doen enigszins denken aan die van Fridmans' Giardino.
Je zou in Double 7 echter evengoed een vervolg kunnen zien op hun eerdere samenwerking voor de vliegtuigstrip Mezek, die zich in Isräel afspeelde, want ook in Double 7 handelt het rond vliegend materieel.

 

Yann vertelt een redelijk complex verhaal, waarbij hij de lezer uitdaagt de verschillende partijen uit elkaar te houden – hetgeen met zo'n allegaartje van nationaliteiten niet eenvoudig is.
Dat naast het verhaal van De Spaanse burgeroorlog ook de opbloeiende liefde tussen Roman en Lulia een leitmotiv is, mag gezien hun namen geen verrassing zijn...
Op een dag schieten de fascisten een paar extra gaten in de kist van de Russische Roman. Precies in de op de staart afgebeelde dominosteen, die daarmee van dubbel zes promoveert tot dubbel 7. Roman beschouwt het als een talisman en draagt vanaf dan een dominosteen met veertien ogen met zich mee. Het brengt hem geluk... maar of dat ook zal blijven duren?
Interessante strip, zeker voor geïnteresseerden in oorlogs- en/of vliegtuigstrips.
Het verhaal had wel wat vlotter en inhoudelijker gekund maar het uitstekende tekenwerk van André Juillard tilt dit album een niveautje omhoog.
Fijn dat de man naast zijn werk voor Blake & Mortimer-reeks nog tijd weet te vinden voor dit soort projecten...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!