Recensie China Li 1 HC Shanghai door Maryse & Jean-Francois Charles

 Recensie China Li 1 HC Shanghai door Maryse & Jean-Francois Charles

 

Recensie China Li 1 HC Shanghai
door Maryse & Jean-Francois Charles

 

Wat er ook gebeurt in het striplandschap, het echtpaar Maryse & Jean-Francois Charles blijft gewoon stug doorgaan met het afleveren van historisch geörienteerde stripverhalen. Daarbij doen ze alle werelddelen aan: Amerika (Pioniers van de Nieuwe Wereld), Afrika (Ella Mahe, Africa dreams), Europa (War & dreams) en Azië (India dreams). Hun jongste strip China Li speelt zich opnieuw in Azië af, nu in het China van de jaren '20.
Anders dan bij een klassieke avonturenstrips als bijvoorbeeld Kuifje (die ook al die werelddelen en landen aandeed) zijn de verhalen van Maryse maatschappelijk geëngageerd.


In China Li 1 Shanghai is veel ruimte ingedeeld voor het Oosterse gebruik van de ontmanning. Euneuchen namen in de samenleving een speciale plek in. Zhang Xi Shun bewijst dat je niet letterlijk 'ballen' hoeft te hebben om een machtig man te worden en angst in te boezemen.
Hij staat aan het hoofd van een misdaadimperium, maar heeft ook een andere kant. Voor China Li – die als kind verkocht werd door haar broer – ontwikkelt hij een zwakke plek...
Dat blijkt wederzijds als zij hem het leven redt.


Maryse Charles vertelt een broeierig verhaal over opiumoorlogen, kolonisatie en sociale misstanden.
Het tekenwerk van Jean-Francois is niet spectaculair, maar degelijk en toegankelijk.
China Li doet beslist niet onder voor hun eerdere strips en gaat veelbelovend van start!(HH)

Interesse? Koop het album hier!