Recensie De grote zeeslagen 6 Tsushima HC door Giuseppe Baiguera & Jean-Yves Delitte

Recensie De grote zeeslagen 6 Tsushima HC door Giuseppe Baiguera & Jean-Yves Delitte

 

Recensie De grote zeeslagen 6 Tsushima HC
door Giuseppe Baiguera & Jean-Yves Delitte

 

Jean-Yves Delitte krijgt hulp voor zijn reeks De grote zeeslagen. Het ene deel tekent hij zelf, het andere laat hij aan collega's over, al neemt hij wel altijd zelf het scenario voor z'n rekening.
Het tekenwerk van het zesde deel Tsushima is in handen van Guiseppe Baiguera, die het nog niet eerder tot een in het Nederlands vertaald album wist te schoppen.
Zijn tekenstijl is anders dan die van Delitte, maar sluit er nauw genoeg bij aan om geen stijlbreuk te veroorzaken. Het is misschien zelfs wel frisser dan dat van Delitte, die de laatste jaren een beetje aan gelijkvormigheid begint te lijden.


Een zeeslag staat natuurlijk nooit opzichzelf, maar is een onderdeel van een groter (oorlogs)gebeuren. Er moet dus eerst redelijk wat uitgelegd worden voor aan de slag zélf begonnen kan worden. Die beslaat hier niet meer dan vier pagina's.
Delitte blijft als verhalenschrijver een beetje hangen in de historische kant van de zaak en vergeet dat je de lezer het verhaal íntrekt met behulp van een hoofdpersoon, liefst één die de zaak een emotionele lading kan meegeven.
Dat lukt in Tsushima gedeeltelijk door matroos Petrov en twee van zijn collega's op te voeren, die geen geheim maken van hun politieke overtuiging en hun onvrede met de beslissingen van de legerleiding.

Tsushima is qua verhaal het beste deel dat ik van De grote zeeslagen las, al blijf ik van mening dat het nog wat soepeler (en beter) moet kunnen.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!