Recensie Robbedoes Oneshot 14 Stichting Z door Fabrice Lebeault & Denis-Pierre Filippi

Recensie Robbedoes Oneshot 14 Stichting Z door Fabrice Lebeault & Denis-Pierre Filippi

 

Recensie Robbedoes Oneshot 14 Stichting Z
door Fabrice Lebeault & Denis-Pierre Filippi

 

Jaren geleden kwam uitgeverij DC met een nieuw project: Elseworlds.
Bekende helden uit de DC-stal werden ingezet op voor hen onbekend terrein.
Het eerste – nog niet onder de noemer Elseworlds gepubliceerde
deel was Gotham by gaslight. Batman gaat bij lantarenlicht in het victoriaanse tijdperk op jacht naar Jack the Ripper. Batman zou later nog Houdini, Dracula en vele andere mythische figuren ontmoeten en ook Superman, Wonder Woman, Green Lantern en andere DC-helden werden uit hun comfortzone en/of eigen tijd gesleurd om op andere werelden of in andere tijden avonturen te beleven. Een leuk gegeven dat een aantal memorabele strips opleverde.
En enkele minder opzienbarende...


Iets soortgelijks gebeurt in het veertiende Robbedoes-oneshot album Stichting Z.
Van alle Robbedoes Oneshot-albums is Stichting Z. totnogtoe het extreemst want het verhaal speelt zich geheel af in de toekomst en de hoofdpersonen zijn niet dezelfde figuren die we kennen uit het werk van Vel, Jijé en Franquin.
Zo is IJzerlijm bijvoorbeeld Robbedoes' zusje en Spip een robot/computerwezentje.
Aan het eind doen de auteurs een poging dit science-fiction-verhaal aan te laten sluiten bij de reeks zoals we die kennen, maar dan heb je er al 65 pagina's opzitten met een Robbedoes die in niets aan Robbedoes doet denken.
Ook van het verhaal kan ik niet echt chocola maken, Denis-Pierre Filippi heeft het zo druk met het scheppen van een complete 'elders wereld' dat hij nauwelijks tijd overhoudt voor een inhoudelijk en logisch verhaal.
Het tekenwerk van Fabrice Lebeault sluit ook al in geen velden of wegen aan bij de Robbedoes-canon.
Het idee voor dit uitstapje naar Elseworld zag er op papier misschien goed uit, maar het is naar mijn smaak nét een wereldje te ver...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!