Recensie De luchtvaarder door Brice Bingono & Pierre-Paul Verelst

 Recensie De luchtvaarder door Brice Bingono & Pierre-Paul Verelst

 

Recensie De luchtvaarder
door Brice Bingono & Pierre-Paul Verelst

 

De luchtvaarder is het verhaal van Richard Stoltz een Zwitserse piloot die op het punt staat zijn kist kwijt te raken. Nu de oorlog is uitgebroken is er te weinig werk om de hypotheek te kunnen betalen. Tot zijn verbazing krijgt hij bij de bank nog één keer uitstel van betaling. Mooi, maar er moet nu wel heel snel een bron van inkomsten aangeboord worden...
Die vindt hij via zijn vriend Tessen: Stoltz wordt ingehuurd door Duitse officieren die hun illegaal verkregen oorlogsbuit veilig willen stellen in Zwitserland.
Het zit Stoltz niet helemaal lekker, maar de vluchten leveren veel geld en weinig problemen op, want de Duitse officieren zijn machtig genoeg om Stoltz' vliegtuigje vrije toegang tot het luchtruim te kunnen verschaffen.
Als door een samenloop van omstandigheden de tot stand gekomen luchtbrug ook voor meer humanitaire doeleinden gebruikt kan worden – buiten medeweten van de nazi's natuurlijk – verzoent hij zich met zijn broodwinning.

Joodse weesjes in oorlogstijd de grens over smokkelen, dat kon natuurlijk niet lang goed gaan, en dat deed het dan ook niet.
Schrijver Pierre-Paul Verelst weet dit toch redelijk fantastische verhaal geloofwaardig te brengen en maakt er geen stoere-helden-verhaal van. Zijn hoofdpersonen zijn gewone mensen, die onder ongewone omstandigheden buitengewone daden verrichten.
Het tekenwerk van Brice Bingono (Paradise, Piratenvlag) is wat ruw, maar OK. Hij doet niet aan mooitekenarij, maar alles wat er op de platen moet staan staat er op. De inkleuring van Tony Sandoval – zelf ook striptekenaar – is heel fraai, zeker wanneer Bingono de luchtoorlog boven Engeland in beeld brengt en Tony tegen diepblauwe achtergronden ontploffingen en dreigende wolkenpartijen stemmig van kleur voorziet.

De Luchtvaarder is misschien geen geheide aanrader voor élke striplezer, maar toch zeker voor de liefhebber van vliegtuig- én oorlogsstrips!

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!