Recensie Sint-Bartholomeus HC 1 Sauveterre & 2 Dood hen allen door Eric Stalner & Pierre Boisserie

Recensie Sint-Bartholomeus HC 1 Sauveterre & 2 Dood hen allen door Eric Stalner & Pierre Boisserie

 

Recensie Sint-Bartholomeus HC
1. Sauveterre &
2. Dood hen allen
door Eric Stalner & Pierre Boisserie

 

Op Sint Bartholomeüs-dag vond in Parijs een grote slachting van protestanten plaats en daaraan ontleent Sint -Bartholomeüs haar naam. De katholieken en de protestanten leefden al jaren in onmin, zo werd op de kwade dag waarmee deze albumreeks opent het domein van Heer Sauveterre aangevallen door de paapsen. Daarbij werden veel van zijn mannen gedood en zijn twee jongste kinderen ontvoerd. Het zet de toon van dit verhaal en geeft aan dat er geen liefde verloren is gegaan tussen 'roomsen en fienen'.


Toch volgt er enkele jaren later een huwelijk tussen de katholieke Margaretha van Valois en de protestant Hendrik van Navarra. De spanning tussen beide groeperingen loopt op, het eén leidt tot het ander en eindigt in bloed.
Het verhaal van de Franse godsdienstoorlogen is complex, daar kunnen ook auteurs Eric Stalner & Pierre Boisserie niet om heen. Met name het gedeelte rond het huwelijk loopt over van de namen en de informatie. Zoveel dat je als lezer wellicht overweegt er maar mee te kappen. Niet doen, lees even door, want het verhaal neemt vlak daarna de draad van
de openingsscène weer op. De makers van de strip geven de lezer in de persoon van Elie de Sauveterre houvast en loodsen je zo door deze woelige periode heen.
Een knap staaltje scenarioschrijven.
Ook het historische dossier kan je helpen chocola te maken van alle namen, maar dat vond ik – achterin – pas toen ik deel één al uit had.
Met het tekenwerk van Eric Stalner zit het zoals hij in het verleden meermalen bewees ook wel snor.
Hij draait zijn hand niet om voor levensechte close-ups, voor heftige actiescènes of voor sfeervolle vogelvlucht-tekeningen van de stad Parijs anno 1572. Stalner is een zeer compleet striptekenaar en zijn tekenwerk is altijd boven gemiddeld goed, maar Sint-Bartholomeüs kon dankzij het uitstekende scenario wel eens zijn boeiendste strip ooit worden.
(HH)

Interesse? Koop het album hier!