Recensie Ar-men HC De hel der hellen door Emmanuel Lepage

 Recensie Ar-men HC De hel der hellen door Emmanuel Lepage

 

Recensie Ar-men HC De hel der hellen
door Emmanuel Lepage

 

Het moet niet gekker worden, Ar-men is de stripbiografie van... een vuurtoren!
Niet zomaar eentje, want Ar-men staat voor de Bretonse kust in bijzonder woelig water. Tijdens een hevige storm gaat het bijna mis en dringt de zee de vuurtoren binnen. Vuurtorenwachters Germain en Louis slagen erin het vuur brandende en zichzelf veilig te houden, al raakt Louis wel gewond aan zijn arm.
Daar moet hij zich maar even mee zien te redden (hetgeen naar de scène met blikopener te oordelen nog niet mee valt), want Ar-men staat op een afgelegen rots en hulp van buitenaf is – zeker met dit noodweer – voorlopig even niet te verwachten.
Het zijn vreemde mannen, deze vuurtorenwachters, elk met een eigen verhaal. Dat geldt ook voor hun voorgangers, zo ontdekt Germain als hij met de reparatiewerkzaamheden begint. Als hij een verflaag afkrabt vindt hij het levensverhaal van de eerste vuurtorenwachter Moïzez en dat van de bouw van Ar-men, waarvan Moïzez getuige was.


Mooi idee van stripmaker Emmanuel Lepage (Een wereld zonder kwaad, Muchacho, Hé meisjes). Fraai verteld ook en prachtig geïllustreerd. Met name de stormen die hij stuk laat slaan op de vuurtoren leveren prachtige plaatjes op.
Het verhaal eindigt als de laatste vuurtorenwachter Ar-men verlaat omdat het licht geautomatiseerd is en bemensing van de toren niet meer noodzakelijk is.
De rots waar Ar-men op gegrondvest is verandert daarmee weer in een onbewoonde klomp steen temidden van schuimend steenwater.
De cirkel is rond...(HH)

Interesse? Koop het album hier!