Recensie Verdun HC 1. Voor de storm 2. Doodsstrijd bij Fort Vaux 3. De gefusilleerden van Fleury door Inaki Holgado, Marko & Jean-Yves Le Naour

 

Recensie Verdun HC 1. Voor de storm 2. Doodsstrijd bij Fort Vaux 3. De gefusilleerden van Fleury door Inaki Holgado, Marko & Jean-Yves Le Naour

 

Recensie Verdun HC
1. Voor de storm
2. Doodsstrijd bij Fort Vaux
3. De gefusilleerden van Fleury
door Inaki Holgado, Marko & Jean-Yves Le Naour

 

Een oorlog herinnert men zich vaak aan de grote veldslagen, Agincourt, Waterloo, Verdun, Stalingrad, etc. Een treffen tussen twee vijandige legers leent zich over het algemeen echter niet al te best voor een stripverhaal. Het is lastig overzichtelijk in beeld te brengen en bovendien: wie wil 't zien, al dat bloed, al die verwoesting?
De makers van Verdun hebben het opgelost door hun driedelige reeks vanuit drie verschillende gezichtspunten te vertellen.
Deel 1 Voor de storm handelt over de daadwerkelijke Duitse aanval op Verdun, de voorbereidingen aan beide zijden van de linie en vooral over de Franse legerleiding die weigerde de dreiging serieus te nemen.
In deel 2 Doodsstrijd bij Fort Vaux zitten we middenin de slag, in Fort Vaux waar Franse militairen belegerd worden door de Duitsers en tevergeefs hopen op versterkingen en hulp vanachter de Franse linies.
Het derde deel De gefusilleerden van Fleury speelt na de oorlog als de weduwe Herduin eerherstel zoekt voor haar – ten onrecht – door de Fransen gefusilleerde echtgenoot.


Bij elkaar geven deze drie albums een goed inzicht in het Verdun van de Eerste Wereldoorlog.
Met het historische waarheidsgehalte zit het wel goed, de albums werden geschreven door historicus Jean-Yves Le Naour. Marko maakte er een leesbaar verhaal van en het tekenwerk werd verzorgd door Inake Holgado.
Samen slagen ze er in iets zo chaotisch als een honderd jaar oude veldslag tot leven te brengen voor een andere generatie...(HH)

Interesse? Koop het album hier!