Recensie De vorsers 1. Ferraris, 1512 Van lood naar goud & 2. Uraniborg, 1594 Het beest van het eiland door Jean-Marc Carloni & Luca Blengino

Recensie De vorsers 1. Ferraris, 1512 Van lood naar goud & 2. Uraniborg, 1594 Het beest van het eiland door Jean-Marc Carloni & Luca Blengino

 

Recensie De vorsers
1. Ferraris, 1512 Van lood naar goud &
2. Uraniborg, 1594 Het beest van het eiland
door Jean-Marc Carloni & Luca Blengino

 

Geschiedenis kan doodsaai en gortdroog zijn.
Wetenschap idem dito.
Luca Blengino is zich waarschijnlijk bewust van dit feit en daarom geeft hij veel van zijn historische strips een detectiveplotje mee.
Met 7 wereldwonderen op zichzelf vul je geen zeven albums, maar verhalen die zich afspelen rond de wereldwonderen kunnen interessant zijn, zoals hij bewees met zijn reeks 7 Wonderen.
Iets soortgelijks doet hij nu met De vorsers. Hij laat enige wereldberoemde grondleggers van de wetenschap detectiefje spelen.
In het eerste deel Ferraris, 1512 – Van lood naar goud zijn het Copernicus en Paracelsus die in de voetsporen treden van Holmes en Watson – al waren die in 1512 natuurlijk nog niet eens bedacht.
In het tweede deel Uraniborg, 1594 – Het beest van het eiland stellen Galileo en Von Kepler een onderzoek in.
Als decor dient dan Uraniborg. Een meer wetenschappelijk én mysterieus klinkende naam had men niet kunnen bedenken voor dit Scandinavische paleis waar de superkrachten van de wetenschap zich ooit bundelden onder leiding van Tycho Brahe.

 

Het eerste verhaal gaat – als je alle opsmuk eraf veegt – gewoon over een jacht op een schat en het tweede is een Hond van de Baskervilles-achtig verhaal. Het is juist die opsmuk die de verhalen interessant maakt. Hoewel ik me afvraag of Copernicus en Galilei zulke speurneuzen waren, speelt wat ze werkelijk betekent hebben voor de wereld in deze verhalen ook een rol. Met name de ellipsentheorie en de vraag of de aarde om de zon draait of andersom wordt subtiel aangestipt.
Blengino doet wat elke goede geschiedenisleraar zou moeten doen: Hij maakt je nieuwsgierig naar de geschiedenis en naar de levens en ontdekkingen van deze grote wetenschappers.
Het tekenwerk van Stefano Carloni is niet spectaculair, maar prima. Een heel stuk beter dan je afgaand op de omslagen zou vermoeden. Blader het maar eens in en het zal je meevallen.


Uitgeverij Daedalus kondigt De vorsers aan als een tweeluik – dat nu dus afgerond zou moeten zijn. Een tweeluik is het niet echt, beide albums kunnen los van elkaar gelezen worden.
Jammer bovendien om na twee delen al te stoppen. Blengino mag wat mij betreft nog veel méér oude wetenschappers een vergrootglas in de handen drukken!

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!