Recensie Jos Beaugard HC door Majo & Thomas Mosdi

Recensie Jos Beaugard HC door Majo & Thomas Mosdi

 

Recensie Jos Beaugard HC
door Majo & Thomas Mosdi

 

Dark Dragon heeft aan het kortstondige distributie-avontuur met collega-uitgever Silvester één ding overgehouden: Een meer op Europa gerichte blik van strips uitgeven. Natuurlijk blijven ze Amerikaanse strips als Star Wars en vele fantasy-strips op de markt brengen, maar ze mikken tegenwoordig duidelijk ook op de Europese markt. En behoorlijk breed: Oorlogstrips, vliegtuigstrips, avonturenstrips...
En historische strips zoals Jos Beaugard. De twee Franse delen die uitgeverij Glenat nooit liet vertalen worden door Dark Dragon nu in één harde kaft gebundeld, zodat je het levensverhaal van deze ontsnappingskunstenaar in één keer tot je kunt nemen.

Afgaand op de voorkant ging ik er van uit dat Jos Beaugard een zeevaartstrip was, maar hoewel er schepen in voorkomen wordt er weinig gevaren. Jos is een flamboyante jongeman in dienst van het leger van de Franse keizer Napoleon.
Napoleon krijg je niet te zien, want Jos zit zo'n beetje het gehele album gevangen, al weet hij wel steeds te ontsnappen.
Gaandeweg vraagt de lezer zich af of ontsnappen de moeite loont, want niet alleen wordt Beaugard steeds weer opgesloten, de gevangenissen en Beaugard's omstandigheden worden steeds beroerder. Had hij aanvankelijk nog veel vrijheid en kon hij zelfs de lokale schonen (meervoud) het hof maken, het gevangenisschip waar op hij eindigt biedt aanzienlijk minder pleziertjes...

Van tekenaar Majo werden bij mijn weten niet eerder strips vertaald, maar zijn werk ziet er goed uit. Een fraai getekende historische strip zonder fratsen. Ook het in één lange monoloog vertelde verhaal van Thomas Mosdi (Succubus, Korrigans, Lugubere verhalen) is prima, het beste dat ik van zijn hand las.
'Compleet verhaal' staat er achterop het album, maar uit de woorden van Beaugard kun je al opmaken dat hij nog minstens één keer zal ontsnappen, maar 'dat is (…) weer een heel ander verhaal'.
Nou, van mij mag-ie.(HH)

Interesse? Koop het album hier!