Recensie Een zekere Cervantes HC door Christan Lax

Recensie Een zekere Cervantes HC door Christan Lax

 

Recensie Een zekere Cervantes HC
door Christan Lax

 

Christian Lax heeft zich er niet met een Jantje-van-Leiden van afgemaakt, zeg.
Hoewel hij kiest voor een ruime pagina-opzet met niet al teveel plaatjes per pagina (doorgaans zes, soms zelfs maar één) is de hoeveelheid werk die hij verzette voor de 200-pagina's tellende graphic novel Een zekere Cervantes indrukwekkend.
Hij maakt met name van de decors veel werk en dat geeft dit album zeker een meerwaarde qua sfeer. Die sfeer is bevreemdend. Mike Cervantes is een getraumatiseerd oorlogsverteraan met een wrok tegen de Amerikaanse maatschappij. Zijn neiging het heft in eigen hand te nemen en vrij ongecontroleerde acties tegen het systeem te ondernemen wordt alleen maar aangemoedigd als hij in de gevangenis ontdekt dat er paralellen zijn tussen hem en zijn naamgenoot Miguel Cervantes – de auteur van Don Quichotte. Beiden hadden zo hun aanvaringen met het gezag en brachten regelmatig enige tijd in de gevangenis door.


Mike weet zich te rehabiliteren en pakt zijn leven stukje bij beetje weer op.
Het duurt echter niet lang voor het elastiekje opnieuw knapt. Mike is werkzaam in een bibliotheek en moet op een dag een groot aantal boeken van de planken halen omdat de overheid ze op de zwarte lijst heeft gezet. Dat gaat Mike echt te ver, hij propt de boeken in de kofferbak van zijn Mustang en scheurt weg om de windmolens te lijf te gaan.
Lax maakt van de hedendaagse Cervantes een moderne Don Quichotte, zonder het boek letterlijk te volgen.

 
Tweehonderd pagina's is lang, zeker omdat de acties van de doorgedraaide Cervantes impulsief en weinig doelgericht zijn.
Het wachten is op zijn val, die dan ook komt. Maar niet nadat Lax hem geruime tijd door de woeste landschappen heeft laten dolen. Het levert mooie plaatjes op, in (voornamelijk) grijstinten geschilderd. Lax is geen gelikte tekenaar, maar zijn tekeningen zijn zeer karaktervol. Zijn nachtscènes zijn prachtig en dreigend. Als er in het donker een trein langsdendert, vóel je die haast voorbijgaan.
Bijzonder boek waarin de tekeningen, misschien nog wel meer dan de woorden en de gebeurtenissen, het trauma van Mike Cervantes prijsgeven...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!