Recensie Bonneville HC 1. Vier nul zeven! door Marvano

Recensie Bonneville HC 1. Vier nul zeven! door Marvano

 

Recensie Bonneville HC 1. Vier nul zeven!
door Marvano

 

Marvano heeft de smaak van het racen te pakken. Na Grand prix gaat zijn nieuwste miniserie Bonneville ook weer over snelheidsduivels. Deze keer over de recordjagers die op de Salt Flats van Utah snelheden van boven de 400 mijl per uur proberen te halen.
Er word op de zoutvlakte zó hard gereden dat het wedstrijdelement uit de races gehaald is. Je racet niet tegen een tegenstander, maar tegen een tijd. In het geval van dit boek die van John Cobb, die al in 1947 een record van 394 mijl per uur vestigde dat vijftien jaar later nog steeds niet gebroken is.
630 kilometer per uur... Oerend hard, en net als met Bertus en Tinus loopt het met veel waaghalzen op de zoutvlaktes niet goed af. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als begin jaren '60 de jetmotor zijn intrede doet. De eerste jetwagens komen door de enorme krachten als dolgedraaide gillende-keukenmeiden los van de grond.
Van hun bestuurders wordt weinig terug gevonden...


Marvano's tekenwerk is soepel en übertoegankelijk. Zijn creatieve gebruik van de bladspiegel maakt dat deze strip levendig en gevariëerd blijft ogen. En autootjes tekenen kan-ie ook wel. Het ziet er – hoewel het zich ergens begin jaren zestig afspeelt – allemaal heel futuristisch en sci-fi uit.
Marvano bewerkt met Bonneville het manuscript Salt of the earth van Zeldine Johnson, maar het leest door alle racefeitjes meer als een informatief boek over de racerij op de Salt flats dan als een stripverhaal.
Hoofdrolspeelster Krieltje is gefascineerd door het racen, maar veel meer heeft haar karakter in dit eerste deel Vier nul zeven! nog niet om het lijf.
Toch weet Marvano het boeiend genoeg te houden om ook het tweede, afsluitende deel straks een kans te gunnen, waarin hij hopelijk meer plot en verhaal in zal stoppen.(HH)

Interesse? Koop het album hier!