Recensie Wie laatst lacht HC door Benoit Springer & Zidrou

Recensie Wie laatst lacht HC door Benoit Springer & Zidrou

 

Recensie Wie laatst lacht HC
door Benoit Springer & Zidrou

 

Sterscenarist Zidrou werkte al eerder samen met Benoit Springer.
Samen maakte ze de prachtige albums Een mooie reis en Onafscheidelijk.
Het eerste was aangrijpend, het tweede schokkend.
Het is ongelovelijk hoe Zidrou er steeds weer in slaagt met een totaal ándere soort verhaal op de proppen te komen, want de twee voorgaande samenwerkingen lijken in niets op Wie laatst lacht.
Bruut: Struisvogelboer Joseph Pla – bijgenaamd Pep – slaat zijn vrouw op gruwelijke wijze dood en dumpt haar in een put.
Spooky: Hoe vaak hij haar ook vermoordt, elke keer staat ze hem bij thuiskomt gewoon weer in de keuken op te wachten of komt even later terug van het boodschappen doen alsof de moordpartij nooit plaats gevonden heeft...


Zidrou weet precies hoe hij een verhaal moet vertellen en een sfeer moet neerzetten. Kleine, haast onbenullige, details over bijvoorbeeld het houden van struisvogels en monologen die een inkijkje geven in het gedachtenleven van de hoofdpersonen worden op geraffineerde wijze gebruikt om het verhaal body te geven. Dat is ook wel nodig, want veel om het lijf heeft Wie laatst lacht niet. Het is weinig meer dan een spookverhaal, maar dan weer wel één in de beste EC-traditie.


Fraai en eigenzinnig dreigend in beeld gebracht door Benoit Springer, die blijft groeien als tekenaar, is dit wel degelijk een goede strip te noemen. De inkleuring die Springer samen met Séverine Lambour maakte is heel bijzonder en geeft nog een extra dimensie aan het geheel.
Wat het helemaal afmaakt is de vormgeving van het omslag: Op het eerste gezicht lijkt het alsof GLS-cowboys of DHL-piraten er tijdens het vervoer hun dingetje mee gedaan hebben, maar wie beter kijkt ziet dat de slijtageplekken en de beschadigingen nep zijn.
De verspreider vermeldde dan ook in een memo dat het album een vintage-look heeft en verzocht de winkleliers het niet massaal als beschadigd te retourneren, haha.
Leuke gimmick, maar met dit alles kan Wie laatst lacht toch nét niet tippen aan de eerdere twee albums die Spinger & Zidrou samen maakten. Maar wél met plezier gelezen en Zidrou levert hier opnieuw een heel bijzonder album af!(HH)

Interesse? Koop het album hier!