Recensie Tristan 16 De pest door Paul Teng, Jean-Luc Cornette & Jerry Frissen naar Jacques Martin

Recensie Tristan 16 De pest door Paul Teng, Jean-Luc Cornette & Jerry Frissen naar Jacques Martin

 

Recensie Tristan 16 De pest
door Paul Teng, Jean-Luc Cornette & Jerry Frissen
naar Jacques Martin

 

Jacques Martin is ontegenzeggelijk één van de pioniers van de Europese strip.
Alex en Lefranc verkopen nog steeds als een dolle (relatief gezien, welke strip verkoopt nog écht in grote aantallen?) en ook nakomertjes Tristan, Lois en Orion mogen zich in de stripwinkel in grote populariteit verheugen.
Toch is het lezen van zo'n Jacques Martin-creatie niet altijd een genoegen voor de kritische striplezer. Het tekenwerk is vaak in orde hoor, evenals de sfeer, maar de verhalen blijven daar vaak ver bij achter.
Maar toen Paul Treng aangetrokken werd als tekenaar voor Tristan las ik De ijzeren poort en werd blij verrast.
Bovenop dat prachtige tekenwerk bleek deel 15 gezegend met een heel fatsoenlijk verhaal...


De verwachtingen die ik daardoor koesterde voor deel 16 De pest worden helemaal ingelost. Sterker nog, dit verhaal is nog veel beter! Tristan's aanwezigheid doet in dit avontuur nauwelijks ter zake, maar weerhoudt Jean-Luc Cornette en Jerry Frissen er niet van een grimmig verhaal over xenofobie neer te zetten.
Als de pest uitbreekt in Trani krijgen recentelijk teruggekeerde joden daarvan de schuld. De plaatselijke magistraat Don Saverio neemt het voor hen op, maar diens vrouw Lucrezia koestert een brandende wrok tegen de joden. Zij slaagt er in de hele gemeenschap tegen hen op te zetten en binnen de korste keren slaat de vlam – letterlijk – in de pan. Een verhaal dat geen overwinnaars kent, enkel verliezers en boven verwachting volwassen voor een Jacques Martin-strip.
Het tekenwerk van Paul Teng is prachtig. Hier en daar schemert er zelfs wat Hans G. Kresse in door, maar tegelijkertijd oogt het los en fris.
Of de oude garde Jacques Martin-liefhebbers hier zo enthousiast over is vraag ik me af.
Wie net als ik wat sceptisch is over de Martin-canon moet het maar eens een kans geven.
Zal je zeker meevallen!(HH)

Interesse? Koop het album hier!