Recensie Familieziek HC door Peter van Dongen & Adiaan van Dis

Recensie Familieziek HC door Peter van Dongen & Adiaan van Dis 

 

Recensie Familieziek HC
door Peter van Dongen & Adiaan van Dis

 

De Nederlandse striptekenaar Peter van Dongen was al bezig met een strip over repatrianten uit Nederlands-Indië, toen hij benaderd werd voor het maken van een verstripping van Adriaan van Dis' boek Familieziek. Daar de setting van Van Dongens Morotai en het boek van Van Dis nagenoeg hetzelfde was verdween Morotai van tafel.
Of het een beter boek was geworden dan Familieziek zullen we nooit weten, maar gezien Van Dongen's eerder strip Rampokan over Nederlands-Indië vermoed ik stiekem van wel. Over dat boek was ik namelijk bijzonder enthousiast en het lezen van Familieziek werd een beetje een ontgoocheling.

Het verhaal is (naar mijn smaak) te fragmentarisch, laat de lezer teveel gissen en mist samenhang.
Tussen de regeltjes doorlezend begrijp ik wel zo'n beetje waar Van Dis (en Van Dongen) naartoe willen, maar een geslaagd stripalbum valt Familieziek toch niet te noemen.
En dat is jammer. Het onderwerp van de problemen die Nederlands-Indiërs ondervonden bij hun verhuizing naar Nederland is interessant genoeg en het tekenwerk van Van Dongen is superb. Niet voor niets werd hij als eerste Nederlander gevraagd een album van Blake & Mortimer te tekenen, waar hij op dit moment druk mee bezig is.
Van Dongen werkt in de traditie van de klare lijn, maar voegt daar iets eigens aan toe. Het is moeilijk er de vinger op te leggen wat dat precies is, maar het tekenwerk oogt heel fraai. Ook de inkleuring van Marloes Dekkers verdient een vermelding. Het dikt het jaren vijfitg-gevoel in Van Dongen's tekeningen nog eens extra aan.
Het staat buiten kijf dat Van Dongen én Van Dis beiden hard aan dit album hebben gewerkt. Van Dis moeide zich met het tekenwerk en gaf aanwijzingen om achtergronden, decors en taalgebruik kloppend te krijgen met de periode waarin het verhaal zich afspeelt. De makke zit 'm in het grondplan; het scenario. Misschien leent literair werk als dat van Van Dis zich gewoon minder voor een verstripping?

De keuze van Van Dongen voor Familieziek ten faveure van Morotai is begrijpelijk: een strip in opdracht is gegarandeerd en gekoppeld aan een naam als die van Van Dis is een plaatsje aan de tafel van Matthijs van Nieuwkerk mogelijk. Daar kom je met een strip zonder literaire of muzikale connectie écht niet te zitten.
En óf zo'n plekje in DWDD hélpt! Het album raakte in een week tijd uitverkocht en is aan een tweede druk toe.
Dat gun ik Van Dongen natuurlijk van harte, al was het alleen maar omdat het hem hopelijk in staat stelt volgende keer echt helemaal zijn éigen ding te doen...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!