Recensie Jerome K. Jerome Bloks 26 Het mes in de boom door Alain Dodier

 

Recensie Jerome K. Jerome Bloks 26 Het mes in de boom door Alain Dodier


Recensie Jerome K. Jerome Bloks 26 Het mes in de boom
door Alain Dodier

 

Jerome K. Jerome Bloks is opgevoed door zijn tante en oom. Als zijn oom belt met de vraag of Jerome zich wil buigen over de verdwijning van diens baas' dochter kan Jerome moeilijk weigeren.
Ook al betekent dit dat Babs en hem voor de zóveelste keer een vakantie door de neus geboord wordt. Op zijn trouwe brommertje oefent hij onderweg naar Babs hoe het slechte nieuws aan haar over te brengen.
Het tekent de 'gewoonheid' van deze detectivereeks, die haast even omvangrijk begint te worden als de reeks Agatha Christies die Jerome vroeger verzamelde en die hij in het 'ouder'lijk huis weer eens onder ogen krijgt.
Daar wordt hij herenigd met oom, tante Cecile, oma, maar ook met Loebas. Tekenaar Dodier heeft zichtbaar plezier in het tekenen van de slapende Loebas. Terwijl ik Het mes in de boom zit te lezen ligt onze labrador Donna er precies zo bij.
Dodier is sowieso een goede tekenaar, die veelvuldig gebruik maakt van afwijkende perspectieven en plaatjes met veel achtergronden. Het oogt heel simpel, maar is dat niet. En hij neemt alle tijd. Voor een slapstick-achtige scene bij een middernachtelijk ontwaken trekt hij gerust een halve pagina uit. Zijn verhalen zijn nooit gehaast en er is volop ruimte om de karakters helder neer te zetten. Subtiele grapjes over bijvoorbeeld een boze/teleurgestelde Babs die in bed een folder over Venetië (waar ze naar toe zouden gaan) ligt te lezen maken Jerome K. Jerome Bloks eigenlijk helemaal áf.

 


Jerome keert in Het mes in de boom terug naar zijn geboortestreek en moet daarbij zijn trouwe brommertje achterlaten. Maar gelukkig vindt hij in ooms huisje bij het volkstuintje zijn oude beestje terug. Die doet het nog prima, zodat we in dit album niet verstoken hoeven te blijven van het karakteristieke beeld van Jerome die op zijn brommetje rondtuffend de puzzelstukjes aan elkaar legt.
Zoals altijd geen spectaculaire ontknoping. Dodier doet niet aan shock en awe, waar zijn strip – ook deze keer – alleen maar unieker van wordt.(HH)

Interesse? Koop het album hier!