Recensie Op de barricades! 1. De rode olifanten 2. De spook-aristocrate 3. Blijf van mijn vriendin af door Lucy Mazel, Anthony Jean, Xavier Fourquemin & Wlfrid Lupano

Recensie Op de barricades! 1. De rode olifanten 2. De spook-aristocrate 3. Blijf van mijn vriendin af door Lucy Mazel, Anthony Jean, Xavier Fourquemin & Wlfrid Lupano 

 

Recensie Op de barricades!
1. De rode olifanten
2. De spook-aristocrate
3. Blijf van mijn vriendin af
door Lucy Mazel, Anthony Jean, Xavier Fourquemin & Wlfrid Lupano

 

We hebben stripschrijver Wilfrid Lupano nog niet kunnen betrappen op zwakke scenario's. Azimuth, De Engelsman die niet van vuurwapens houdt, Het rechte pad en Krasse knarren; allemaal heel verschillende, maar uitstekende strips.
Nu Dark Dragon – uitgever van voornamelijk Amerikaande getinte fantasystrips – zich wat meer wil richten op de Europese strip lijkt Lupano's Op de barricades! een prima keuze.

Drie delen telt de reeks, die afzonderlijk gelezen kunnen worden, maar zich alle drie afspelen 'op de barricades' van de Franse Commune. In de winter van 1870 wordt de Franse hoofdstad belegerd door het Pruisische leger en de honger en de kou doen zich voelen. Het verdedigen van de stad wordt haast een onmogelijkheid nu zoveel van de mannen in dienst van het leger de stad verlaten hebben. Veel vrouwen staan te popelen om hun steentje bij te dragen, maar daar is maatschappij in 1870 nog niet rijp voor. Over die vrouwen en over hun worsteling om voor vol aan gezien en ingezet te worden gaat Op de barricades!.

Mede doordat elk deel andere hoofdpersonen kent én door een andere tekenaar geïllustreerd wordt vallen de drie albums nogal verschillend uit. Lucy Mazel tekent het eerste deel De rode olifanten over de 11-jarige Victorine die zich vooral zorgen maakt over de levende have in de dierentuin, die in de magen van de Parijzenaren dreigt te belanden. Met name haar lievelingen de twee olifanten Castor en Pollux lijken voorbestemd voor de stoofpot. Zonde immers, om zoveel vlees vrij rond te laten lopen terwijl de honger om zich heen grijpt.
Goeie strip, waarin Lupano een sociaal bewogen verhaal vertelt en daarin de scheve verhoudingen tussen de hogere en de lagere klasse aan de kaak stelt.

Het tweede deel
De spook-aristocrate kon mij wat minder bekoren. Het handelt om Elisabeth Dmitrieff, een Russische spionne, die letterlijk terechtkomt op de barricades uit de titel. Het blijft allemaal wat afstandelijk in dit verhaal.
De tekeningen van dit deel (Anthony Jean) zijn OK, maar pakken me minder dan die van het eerste en het derde deel.
Dat –
Blijf van mijn vriendin af – wordt getekend door Xavier Fourquemin (Miss Endicott, De wezentrein, Legende van het wisselkind) en daarin is het sociale onrecht weer helemaal terug. Marie Bréban staat terecht voor mishandeling, ze laat de rechtzaak gelaten over zich heen komen. Er is iets in haar geknapt. Het lot daar haar vroegere meesteres trof maakt van dit boek een felle aanklacht tegen de burgerlijke moraal.

Twee van de drie is geen slechte score en hoewel
Op de barricades! zeker haar momenten kent behoort deze Lupano-reeks toch niet tot 's mans allerbeste werk...



(HH)

Interesse? Koop het album hier!