Recensie Guust 60 jaar Gefeliciflaterd! door diverse Nederlandse en Vlaamse tekenaars

  Recensie Guust 60 jaar Gefeliciflaterd! door diverse Nederlandse en Vlaamse tekenaars

 

Recensie Guust 60 jaar Gefeliciflaterd!
door diverse Nederlandse en Vlaamse tekenaars

 

Guust bestaat 60 jaar.
Sommige van de aan het album Gefeliciflaterd meewerkende auteurs beelden de meest onproductieve kantoorklerk ooit dan ook op hoge leeftijd uit.
Genietend van zijn oude dag met juffrouw Jannie, aan wie hij uiteindelijk toch blijkbaar zijn gevoelens getoond heeft.
Anderen plaatsen hun gags gewoon – zoals Franquin zelf – tijdens Guusts' 'werkzame' leven.
Het levert een wisselend album op. In de eerste plaats natuurlijk omdat de meer dan 45(!) meewerkende tekenaars allemaal een eigen tekenstijl hebben.

Het grootste probleem met een tribute-album als dit is dat de figuur Guust Flater te breed inzetbaar is. Gags kunnen alle kanten uit en hoewel er vaste patronen te ontdekken zijn in Franquin's Guust-stroken biedt de strip niet zoveel houvast als bijvoorbeeld Agent 327, waarvan onlangs ook een tribute-album verscheen.
De korte verhalen van Hendrik IJzerbroot kennen een zeer vaste structuur: 327 moet vermomd naar kantoor (één grap heb je als auteur dan al te pakken), de chef introduceert een opdracht (waar geen geld voor beschikbaar is), Boris Kloris of een andere schavuit werkt de boel tegen, Agent 327 breidt het toch recht. Dan hoeft er enkel nog een lullige eindgrap in en hé presto: Een verse Agent 327.
Niet dat ik de scenario's van Martin Lodewijk of die van de schrijvers van Hulde aan de jubilaris tekort wil doen, zeker niet, maar je wéét als scenarist waar je je aan te houden hebt en dat biedt houvast.
Bij Guust. Tja...
Het meest geslaagd vind ik eigenlijk de stripmakers die hun eigen stripfiguren opvoeren in interactie met Franquin's beroemde creatie: Peter de Wit, Gerard Leever (Gleever) en
Hanco Kolk (in wiens gag Guust en de zijnen niet eens te zíen zijn).
Maar da's persoonlijk.
Gefeliciflaterd is zo'n album waarin waarschijnlijk ieder een aantal gags zeer vermakelijk vindt en de rest maar zozo...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!