Recensie Munchhausen en Freud De waarheid over het liegen door Bernd Kissel & Flix

 Recensie Munchhausen en Freud De waarheid over het liegen door Bernd Kissel & Flix

 

Recensie Munchhausen en Freud De waarheid over het liegen
door Bernd Kissel & Flix

 

De Duitse stripschrijver Flix veroorlooft zich nogal wat vrijheden in Münchhausen en Freud – De waarheid over het liegen, zijn interpretatie van het klassieke Baron von Münchhausen-verhaal.
Hij plaatst de baron in een tijd waarin die niet thuishoort: In de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt opgepakt door de Britse geheime dienst als hij met een hete luchtballon geland is op Buckingham Palace.
Waar hij vandaan komt? 'Van de maan!' De Britse geheime dienst denkt te maken te hebben met een Duitse spion, maar de man beweert Adolf Hitler niet eens te kennen.
De man liegt overduidelijk, maar is zo rotsvast in zijn overtuiging dat ze er een beroemde psychiater bij halen: Sigmund Freud. Die woonde inderdaad aan het eind van zijn leven tot zijn overlijden in 1939 in London.


Münchhausen vertelt Freud zijn levensverhaal, gekruid met alle nonsens die we kennen uit de Von Münchhausen-canon. Hetzelfde, maar net iets anders. De kanonskogel is hier een granaat uit de Eerste Wereldoorlog, en hij bevrijdt zijn paard Bucephalus en zichzelf niet uit een moeras, maar uit de gevangenis.
Flix' verhaal zit zo knap in elkaar dat je nergens twijfelt of je wel de verhalen van Baron van Münchhausen zit te lezen, terwijl er in dat boek natuurlijk geen sprake van is dat de baron de dood van Frans Ferdinand – die de aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog – had kunnen voorkomen als hij zich niet verslapen had.
Freud kan niet anders concluderen dat de man een leugenaar is en toch...
Münchhausen, Eric Burger of hoe hij ook heten mag, komt oprecht op hem over. Zelfs de lezer krijgt medelijden met dit verwarde hoopje mens, mede door de manier waarop tekenaar Bernd Kissel de vertwijfeling van de baron in beeld brengt.
Kissel's gezichtuitdrukkingen zijn heel expressief en hij zet de historische figuren uit dit verhaal zeer overtuigend neer.


Het eind is zeer fraai, als een bijna terloops zinnetje uit het boek ineens grote betekenis krijgt en de lezer doorkrijgt hoe het zo ongeveer zit met de vermeende baron/spion.
En met de beroemde psychiater.
Zo ongeveer. Want de waarheid, die bestaat niet...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!