Recensie Roca verde door Fred de Heij

Recensie Roca verde door Fred de Heij

 

Recensie Roca verde
door Fred de Heij

 

Roca verde is eigenlijk het tweede deel van wat Fred de Heij's strip van 1000 pagina's had moeten – of nog moet – worden. In het nawoord legt hij z'n 'ambitie' uit, hoe hij het verhaal kuiste voor Eppo, geweigerd werd en er toen de grofheden maar weer in terugbracht.
De Heij vertelt dit verhaal met een wisselende cast. Het eerste deel De schuilplaats heeft maar één persoon gemeen met Roca verde (Kenny) en die vervult slechts een kleine rol.
Op de eerste pagina's stelt De Heij maar liefst 24 personages voor zoals Uderzo en Goscinny dat in Asterix  deden met 'even voorstellen'. Geen overbodige luxe en handig om tijdens het lezen even te checken als je de draad dreigt kwijt te raken.
Maar die kans is klein. Het verhaal springt ogenschijnlijk willekeurig over van de één op de andere persoon, maar is verrassend goed te volgen.
Als agente Geri Penck aan het eind van Roca verde letterlijk het boek dicht slaat ben je een kleine tweehonderd pagina's verder, maar heb je je geen minuut verveeld.


Ook het tekenwerk is in orde. Vlot getekend zonder al teveel (of zelfs helemaal geen) schetswerk vooraf, maar De Heij kan blijkbaar op deze vlotte manier werken zonder dat het ook maar ergens stoort. Snel en goed.
Eén waarschuwing. '16+' Staat er op de voorkant en dat is geenszins overtrokken. De beste strips van De Heij zijn degene die hij als Pulpman zélf schrijft, maar veel van zijn personages worden hormonaal aangestuurd, er wordt met regelmaat een nummertje gemaakt, hij bezuinigt niet op geslachtsdelen en toont deze in al hun euh... functionaliteit.
En toch is de opgevoerde sex bij hem niet zoals vaak een excuus voor het ontbreken van een verhaal. De Heij schrijft met zijn strip van 1000 pagina's een misdaadverhaal en sex en misdaad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Blijkbaar vindt hij het gewoon leuk om te tekenen en beschouwt hij het als een normale zaak. Wat het in feite ook is natuurlijk, maar we zijn er niet aan gewend het zo expliciet in beeld te krijgen.(HH)

Interesse? Koop het album hier!