Recensie Katanga 1 HC Diamanten door Sylvain Vallee & Fabien Nury

Recensie Katanga 1 HC Diamanten door Sylvain Vallee & Fabien Nury

 

Recensie Katanga 1 HC Diamanten
door Sylvain Vallee & Fabien Nury

 

1960. Katanga, een rijke mijnbouwprovincie waar onder andere diamanten gewonnen worden, scheidt zich af van het nog maar pas onafhankelijk geworden Congo. De blanke interesse voor het gebied komt natuurlijk voort uit de rijke bodemschatten die er te vinden zijn en Europeanen hebben er dan ook een flinke vinger in de pap. Nu er een burgeroorlog dreigt uit te breken proberen ze hun invloed veilig te stellen door het aanstellen van huurlingen. De VN stuurt blauwhelmen om de orde te bewaken.
Tegen de achtergrond van deze historische feiten vertelt Fabien Nury zijn verhaal over negerslaaf Charlie die niet helemaal zo naïef is als zijn werkgever wel denkt.
Als de onlusten uitbreken stelt hij de diamanten van zijn baas 'veilig'.
Ineens zijn de hoge heren begaan met het lot van deze eenvoudige zwarte man.
Wederom een politiek verhaal van Nury, en zoals altijd maakt hij zich er niet met een jantje-van-Leiden vanaf.
Nury's strips moeten met aandacht gelezen worden, maar die aandacht wordt beloond. Diamanten is een veelbelovend eerste deel van een serie.


Sylvain Vallée – die we kennen van Spoorloos & XIII Mystery Betty Barnowsky en die eerder het eveneens politieke Er was eens maakte met Nury – heeft een soepele hand van tekenen. Hij kan zowel grote actiescènes aan als klein, meer emotioneel werk. Zijn tekenwerk is de perfecte keuze voor deze strip over een geografisch conflict waarin de menselijke maat niet uit het oog verloren wordt...(HH)

Interesse? Koop het album hier!