Recensie De janitor HC 1. De engel van Malta 2. Weekend in Davos 3. De geesten van Porto Cervo 4. Spoken uit het verleden 5. Satans proefbuis door Francois Boucq & Yves Sente

Recensie De janitor HC 1. De engel van Malta 2. Weekend in Davos 3. De geesten van Porto Cervo 4. Spoken uit het verleden 5. Satans proefbuis door Francois Boucq & Yves Sente

 

Recensie De janitor HC
1. De engel van Malta
2. Weekend in Davos
3. De geesten van Porto Cervo
4. Spoken uit het verleden
5. Satans proefbuis
door Francois Boucq & Yves Sente

 

Janitor is het Engelse woord voor concierge of portier, maar het kan ook schoonmaker betekenen. Het Vaticaan heeft twaalf van deze 'schoonmakers' in dienst die de vuile klusjes opknappen voor de heren kardinaals en bischoppen.
Wat is een janitor precies? Een soort katholieke James Bond met license to kill en al (onschuldige burgers moeten echter ontzien worden).
Het is heel handig dat zijn opdrachtgevers zélf waar nodig absolutie kunnen verlenen.
Praktische types, die katholieken...

 


Een leuke invalshoek van schrijver Sente, deze crossover tussen Vaticaan-complot-theorie-strips als De Geheime driehoek en meer rechttoe-rechtaan actiestrips als Largo Winch.
Francois Boucq verzorgt de tekeningen. Diens tekenwerk is – als altijd – fraai en doet hier en daar zelfs denken aan het werk van Hermann tijdens Bernard Prince. Met name in scènes waarin Boucq de natuur tekent.
Yves Sente is door de stripwereld na aanvankelijk succes een beetje afgeserveerd. Niet helemaal terecht, want met De janitor bewijst hij een prima scenatio te kunnen schrijven. Een Jodorowsky (met wie Boucq Bouncer maakte) evenaren doet hij niet, maar wie kan dat wel? Sente vindt een goede mix tussen actie (De janitor's werk) en zijn privéleven (en dan met name zijn in mysterie gehulde verleden). Die beiden hebben overigens meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.
Soepel geschreven en breed van opzet valt hier genoeg te genieten. Zeker nu na een stilte van zes jaar het vijfde (afsluitende?) deel verschenen is kunnen we concluderen dat Sente de eindjes fraai aan elkaar knoopt. We waren even bang dat er wéér een serie niet voltooid zou worden. Sente heeft ruimte gelaten voor méér avonturen van De janitor, maar ook als het hier bij blijft hoeft de stripliefhebber zich niet bekocht te voelen...(HH)

Interesse? Koop het album hier!