Recensie Zon HC door Wilbert Van der Steen

 Recensie Zon HC door Wilbert Van der Steen

 

Recensie Zon HC
door Wilbert Van der Steen

 

Wilbert van der Steen... Met zo'n naam móet je bijna wel stripmaker worden, al schrijf je Wilbert's naam niet aan elkaar, zoals die van zijn beroemde bijna-naamgenoot. Hoewel Wilbert – net als Willy – graag voor een jeugdig publiek werkt is zijn werk in niets te vergelijken met Suske & Wiske. Dat bleek toen zijn Suske & Wiske-bewerking (voor S.O.S. Kinderdorpen) werd geweigerd!
De drie albums die hij – samen met Marc Legendre – van Ayak+Por maakte waren sprookjesachtig en op een aantrekkelijke manier weird. Zijn jongste album Zon is aardser en – in weerwil van de titel – duisterder.
Van der Steen vertelt – op eigen scenario – een aangrijpend verhaal over een jongen die extreem ongewenst is. Zijn moeder verwijt hem feitelijk dat hij haar leven en haar toekomst verwoest heeft. Zijn grootvader is gek met hem, maar grootvaders hebben niet het eeuwige leven...

 
Opvallend is hoe goed Van der Steen zijn verhaal vertelt, zeker voor een debutant op het gebied van scenarioschrijven. Het eind van het verhaal is me wat te abrupt en samen met het misschien toch wat al te topzware drama is het er de oorzaak van dat deze strip niet in de allerhoogste regionen van mijn jaarlijstje zal eindigen.
Van der Steen heeft er wel mee aangetoond een eigen strip aan te kunnen.
Een talent om in de gaten te blijven houden...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!