Recensie Kinderen in het verzet 1 Eerste acties door Benoit Ers & Vincent Dugomier

  Recensie Kinderen in het verzet 1 Eerste acties door Benoit Ers & Vincent Dugomier

 

Recensie Kinderen in het verzet 1 Eerste acties
door Benoit Ers & Vincent Dugomier

 

 

Stripmakers Ers & Dugomier werken al jaren samen, maar zijn niet erg goed vertegenwoordigd in de Nederlandse stripwinkel. In Nederland is hun bekendste wapenfeit de vierdelige reeks De duivels van Alexia.
Op hun naamsbekendheid zal Kinderen in het verzet dan ook niet gaan verkopen.
Op kwaliteit zou het echter moeten kunnen, want ze zetten met het eerste deel Eerste acties een knap staaltje vakmanschap neer. Een jeugdstrip met een boodschap die ook voor volwassenen meer dan genoeg in de aanbieding heeft om tot de laatste pagina te blijven boeien.Scenarist Vincent Dugomier's hoofdthema voor dit eerste deel, waarin de Duitse bezetters haar intrede doet op het Franse platteland, is de lijdzaamheid van de burger. Duitse soldaten kregen de opdracht de bevolking vriendelijk te behandelen en bij hen de – valse – indruk te wekken dat er eigenlijk niets veranderd was, dat men van de bezetter weinig te vrezen had.
Daar prikken de drie dertienjarigen François, Eusèbe en Lisa vrij snel doorheen!
Hun moraal is nog niet afgestompt door het leven, de sleur en de angst en daarmee zijn ze eigenlijk de volwassenen in hun omgeving qua moraal de baas.
Met name François is erg fel. Waar zijn vader nog worstelt met de waardering voor vroegere daden van Generaal Petain en maar moeilijk kan toegeven dat de collaborerende generaal van zijn voetstuk is gevallen, is het voor François zonneklaar.
En dat niet alleen. Hij besluit actie te ondernemen en gaat – op zijn manier – in de tegenaanval.
Knap hoe een haast ongeloofwaardig gegeven als drie tieners in het verzet in de handen van Dugomier volledig overtuigd.
Het tekenwerk van Ers is soepel en sympathiek. Mooi hoe hij de kordaat in korte broek rondstappende 'verzetshelden' in beeld brengt.
Met veel plezier gelezen!


(HH)

Interesse? Koop het album hier!