Recensie Marcel Pagnol HC 05 Kabeljauwtje door A. Dan, Serge Scotto & Eric Stoffel

 Recensie Marcel Pagnol HC 05 Kabeljauwtje door A. Dan, Serge Scotto & Eric Stoffel

 

Recensie Marcel Pagnol HC 05 Kabeljauwtje
door A. Dan, Serge Scotto & Eric Stoffel

 

In het vijfde – en laatste? – deel van de reeks stripwerkingen van Marcel Pagnol's oeuvre speelt wederom een onderwijzer de hoofdrol. Kabeljauwtje wordt door de leerlingen zo genoemd vanwege zijn sjofele uiterlijk, hij zou naar kabeljauw ruiken. Blanchard, zoals zijn echte naam luidt, is een angstaanjagende figuur voor de leerlingen van het lyceum van Marseille en zowel Kabeljauwtje als de leerlingen zijn dan ook niet blij als juist hij gekozen wordt om tijdens de kerstvakantie opzichter zijn zijn over de jongens die in de vakantie niet naar huis kunnen.
Kabeljauwtje – hoewel een uitstekend leerkracht – is ook bij de directie niet erg geliefd en de voor een financieel gezonde toekomst zo noodzakelijke promotie lijkt hem aan de neus voorbij te gaan.

 


Serge Scott en Eric Stoffel leveren ook dit keer prima werk af met hun bewerking. Het tekenwerk is in handen van A. Dan (Tahya El-Djazair, Voor een beetje geluk). Weinig mis mee, hoor.
De eerste vier delen van deze reeks zijn tweeluiken, Kabeljauwtje wordt in één deel verteld.
Misschien volgen de bewerkers het filmscenario en de roman van Pagnol en waren hun handen gebonden, maar ik denk dat ook dit verhaal gebaat was geweest bij een tweede deel.
Dan hadden de scenaristen de kans gehad om het gevreesde karakter van Blanchard – die in een verre oorlog een oog verloor, hetgeen alleen maar bijdraagt aan zijn sinistere reputatie – wat verder uit te diepen.
Nu is er tussen introductie en einde nauwelijks tijd om Kabeljauwtje als boeman af te schilderen...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!