Recensie Liefde en haat HC door Lionel Marty & Stephane Louis

 Recensie Liefde en haat HC door Lionel Marty & Stephane Louis

 

Recensie Liefde en haat HC
door Lionel Marty & Stephane Louis

 

Uitgeverij Saga schuwt in haar collectie Bamboe de grote thema's niet.
Hun nieuwste album Liefde en haat gaat over de rassendiscriminatie ten tijde van de Ku Klux Klan.
In het Louisiana van de jaren dertig is vriendschap tussen blanken en zwarten een taboe. Toch is Will – de zoon van een blanke fabriekseigenaar – bevriend met Abe, een zwarte fabrieksarbeider. Will is geen licht, maar moet later de fabriek gaan leiden. Abe is pienter, maar zal door zijn huidskleur nooit de kans krijgen maatschappelijk gezien iets 'te bereiken'.
Als ze volwassen zijn spelen ze voor de buitenwereld de traditionele rol van de blanke en de kleurling, Will ontbiedt Abe met de woorden: 'Zoek die nikker voor me' maar zodra de deur van het kantoor achter Abe dichtvalt kunnen ze gelijken zijn.
Abe helpt Will met de beslissingen die hij zelf intellectueel niet aan kan en Abe krijgt van Will – buiten het zicht van de anderen – het respect dat hij verdient.
Maar het Louisiana van die tijd is nog niet rijp voor interraciale vriendschappen en het zal de vrienden steeds meer moeite kosten hun vriendschap en samenwerking geheim te houden. De ouders van zowel Will als Abe zijn faliekant tegen en proberen het vreemde gedrag van hun zoons er uit te slaan, hetgeen in die dagen nog vrij gebruikelijk was.

 

Liefde en haat is geen slecht album, maar blijft toch wat achter bij eerder uitgaven in de collectie Bamboe. Het is allemaal wat grof. Niet qua taalgebruik, maar het verhaal mist wat subtiliteit, met name waar het de karakters aangaat. Ze overstijgen de clichés die ze vertegenwoordigen niet echt. Zo is de vriendin van Will een serpent, maar een plat serpent, waar de lezer geen enkele sympathie of begrip voor op zal kunnen brengen. Het scenario van Stéphane Louis is nét iets te dramatisch en te kort door de bocht om optimaal te kunnen boeien. Ook het tekenwerk van Lionel Marty is wat grof en hoekig.
Al met al is Liefde en haat OK, maar niet top.
Wie weet, misschien was ik enthousiaster geweest als Saga met hun eerde boeken de lat niet zo hoog gelegd hadden...(HH)

Interesse? Koop het album hier!