Recensie Robbedoes Special 1 Happy family door Charel Cambre & Marc Legendre

Recensie Robbedoes Special 1 Happy family door Charel Cambre & Marc Legendre

 

Recensie Robbedoes Special 1 Happy family
door Charel Cambre & Marc Legendre

 

Tekenaar Charel Cambré & schrijver Marc Legendre kennen we als de tandem die Suske & Wiske salonfähig moest maken bij een wat volwassener publiek dan de doelgroep die de strip doorgaans heeft.
Hun Amoras was een succes, zo zeer zelfs dat ze aan een tweede cyclus begonnen: De kronieken van Amoras.
Maar de heren hadden ook graag hun tanden gezet in een andere klassieke stripreeks: Robbedoes & Kwabbernoot. Eén mailtje naar de uitgever was voldoende, ze konden hun gang gaan.
Dat verbaasde henzelf nog het meest, als Vlaamse stripauteurs hadden ze niet verwacht zomaar aan de slag te kunnen gaan met de Waalse creatie. Maakt dat zo'n verschil dan? Vlaanderen of Wallonië? Nou en of! Kijk maar eens wat er in Nederlandstalig België in de verkooptoptien van strips staat: Jommeke, Kiekeboe, Suske & Wiske.
In het Franse taalgebied voeren – net als in Nederland – strips als Thorgal en XIII de hitlijsten aan.

 

 

Het Robbedoes-avontuur van Cambré & Legendre verschijnt niet in de reeks Robbedoes-oneshots, waarin al diverse auteurs 'hun ding' mochten doen met de piccolo. Legendre & Cambré menen een langere adem te hebben en hebben ingezet op een heuse stripreeks, met de weinig creatieve naam Robbedoes Special waar Happy family het eerste deel van is.
Welnu: Amoras was zeker héél anders dan Suske & Wiske en ontleent daaraan haar bestaansrecht, maar datzelfde effect bereiken de stripmakers met Happy family niet. Het slapstick-gehalte ligt misschien wat hoger en daarmee lijkt Robbedoes Special zelfs mínder volwassen te worden dan de moederreeks. Dat blijkt de opzet: Een strip voor de gehele familie.
Waarom? Robbedoes was altijd toch al een strip voor alle leeftijden En welk familielid leest er in een Nederlands gezin nou überhaupt nog strips, behalve váder?
De clou zit 'm in het woordje 'Nederlands'. In Vlaanderen is de familiestrip – getuige de eerder aangehaalde verkooptoptien – onverminderd populair en daarmee is het ineens niet meer zo raar dat twee Vlamingen zomaar de kans kregen een eigen Robbedoes-serie op te zetten. Volgens mij is het een poging om in het Vlaamse deel van België een hit te scoren.
Cambré en Legendre kregen eerder de opdracht Suske & Wiske te verFransen, nu mogen ze Robbedoes & Kwabbernoot verVlaamsen...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!