Recensie De macht der onschuldigen Cyclus 1 Integraal HC & Cyclus 2 Hier is de hel deel 1 HC 508 Lachende standbeelden door Laurent Hirn, David Nouhaud & Luc Brunschwig

 

Recensie De macht der onschuldigen Cyclus 1 Integraal HC & Cyclus 2 Hier is de hel deel 1 HC 508 Lachende standbeelden door Laurent Hirn, David Nouhaud & Luc Brunschwig

 

Recensie De macht der onschuldigen
Cyclus 1 Integraal HC &
Cyclus 2 Hier is de hel deel 1 HC 508 Lachende standbeelden
door Laurent Hirn, David Nouhaud & Luc Brunschwig

 

Begin jaren negentig vormden de bij uitgeverij Blitz verschenen albums van De macht der onschuldigen een verademing in het striplandschap. Blitz grossierde in fantasy-strips, maar De macht der onschuldigen was andere koek: Een vrij complex opgezet politiek verhaal dat onze aandacht trok en die vier albums lang stevig vast wist te houden. Helaas werd ons het in 't vierde deel beloofde 'vervolg en einde in de volgende aflevering' door de neus geboord toen Blitz het loodje legde.
Met zeventien jaar vertraging kunnen we anno 2017 eindelijk lezen hoe het afloopt.
Uitgeverij Saga brengt een integrale van de eerste cyclus op de markt, waarin alle vijf delen verzameld zijn en dus ook dat niet eerder verschenen vijfde deel Sergeant Logan.
Eigenlijk lezen we daarin hoe het NIET afloopt; want De macht der onschuldigen krijgt een vervolg in een tweede (en derde) cyclus waarvan nu tevens het eerste album 508 Lachende standbeelden verschenen is bij Saga...

 

Gedurende de eerste vijf albums zie je tekenaar Laurent Hirn groeien. Zijn tekeningen lijken aanvankelijk nog een beetje een aftreksel van die van François Boucq, maar al snel vindt Hirn een eigen stijl. Ook de inkleuring begint wat wankel maar eindigt solide. Het is daarom wel even slikken als je het eerste album van de tweede cyclus openslaat. De tekeningen en de inkleuring zien er op het eerste gezicht weinig bemoedigend uit (met name de paarsig/roze scènes in de nachtclub deden me schrikken) maar als je het album gaat lezen blijkt het allemaal mee te vallen. Zo mooi van tekenwerk als de eerste cyclus is het voorlopig nog niet, maar misschien moet de nieuwe tekenaar David Nouhaud – net als zijn voorganger Hirn destijds – even warmdraaien. We geven hem het voordeel van de twijfel, want al verschilt zijn stijl vrij veel van die van Hirn, hij weet toch knap de emoties van de karakters op papier te krijgen.
De tweede cyclus handelt voornamelijk rond de lotgevallen van Josua, die verdacht wordt van de bomaanslag waarmee de eerste cyclus tot een explosief einde kwam.
Hijzelf, zijn vrouw en de lezer weten dat hij onschuldig is, maar de waarheid is zó ongeloofwaardig dat we benieuwd zijn hoe scenarist Luc Brunschwig (De geest van Warren, De nieuwe avonturen van Bob Morane, Mick Mac Adam) zich hier uit gaat draaien.

 


De eerste cyclus blijft – ook bij kritisch herlezen – een klassieker, met een boodschap die actueler is dan ooit. Naarmate de maatschappij meer onder druk komt te staan neemt het geweld op straat toe. Bendes maken de straten van New York onveilig. In het eerste deel wordt dat meteen heel heftig neergezet. Vader en zoon worden bruut omgebracht, zonder reden en in hun eigen straat nota bene. Voor veel burgers is de maat vol. Ze gaan burgerwachten organiseren en nemen het recht in eigen handen. Ze spelen daarmee de organisatie De macht der onschuldigen in de kaart én de kandidaat-burgemeester Gedeon Sikk, die voor hard optreden tegen het gespuis is. Zijn mede-kandidate Jessica Ruppert ziet het anders. Je moet kanslozen juist een kans geven, iets waar zij al jaren aan werkt. Ze boekte met haar methode successen, de bekendste is Steven Providence, een bokser die zich dankzij Jessica's steun opwerkte van kleine crimineel tot wereldkampioen boksen.
Het spel komt pas echt op de wagen als de door oorlogservaringen getraumatiseerde veteraan Josua Logan zijn zoon verliest door een vergissing van de burgerwacht in zijn straat.
Er ontwikkelt zich een spannend verhaal waarin politiek en actie haasje-over spelen en niets is wat het aanvankelijk lijkt...
Bijzonder in een politiek geladen strip als De macht der onschuldigen is de ruimte die in het verhaal vrijgemaakt wordt voor de emoties van de hoofdpersonen.
Het maakt deze reeks er des te aangrijpender door...(HH)

Interesse? Koop het album hier!