Recensie Arcadia Archief 39 HC Dokter Zwitser Terug naar de Kattenplaneet door Marc Wasterlain

Recensie Arcadia Archief 39 HC Dokter Zwitser Terug naar de Kattenplaneet door Marc Wasterlain

 

Recensie Arcadia Archief 39 HC
Dokter Zwitser Terug naar de Kattenplaneet
door Marc Wasterlain

 

Dokter Zwitser is één van de vreemdste stripjes uit het weekblad Robbedoes.
Tekenaar Marc Wasterlain hanteerde een swingend tekenstijltje met veel details en een grote losheid. Overduidelijk geïnspireerd op Franquin, maar moderner, vrijer, drukker. En weirder. Wasterlain's lijnvoering is geniaal. Hij plaatst dikke vette lijnen pardoes naast iele lijntjes en het is me tot op de dag van vandaag niet duidelijk of zijn stijl ontstaan is uit virtuositeit of uit onkunde. Vooral de eerste albums zijn nog steeds prachtig om te zien (later zou Wasterlain zijn stijl versimpelen en veel helderder gaan werken).
Na acht albums was de koek op (in Frankrijk verscheen één album meer met gagstrips) en richtte Wasterlain zich op Sarah Spits.
Er verschenen nog wel drie Dokter Zwitser-albums bij uitgeverij Casterman, waarmee Wasterlain op een veel jonger publiek mikte.
Toen ook Casterman de plug er uit trok nam uitgeverij Arcadia het stokje over en publiceerde twee avonturen die een voortzetting waren van het Casterman-werk.


Nu is er een derde Dokter Zwitser-album in de Arcadia Archiefreeks en dat mag gerust een verrassing genoemd worden. Het album is in kleur (alle andere albums in deze reeks zijn ongekleurd), het betreft een spiksplinternieuw avontuur (Arcadia richt zich vooral op strips die wel in weekbladen werden afgedrukt, maar nooit een albumuitgave haalden) en Dokter Zwitser keert terug naar De kattenplaneet uit het vierde Dupuis-album. Daarmee is de strip terug bij haar oorspronkelijke concept.
Het tekenwerk is helaas niet meer zo manisch als vroeger maar qua verhaal sluit Terugkeer naar de kattenplaneet volledig aan bij de eerste albums van de reeks. Sterker nog: Dit eerste deel van een tweeluik is één van de sterkste verhalen uit de hele reeks geworden.
Wasterlain mixt science-fiction met dierenfabels en moderne techniek met Middeleeuwse toestanden alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Heel speels en creatief en het steekt ook nog eens goed in elkaar. Grappig is ook de manier waarop de Dokter afreist naar de Kattenplaneet: In zo'n typische Engelse telefooncel. Afgezien van de kleur is het precies het favoriete ruimteschip van zijn collega-dokter. Dokter Wie? Juist.
Prettige verrassing, dit Dokter Zwitser-album, dat me meteen naar mijn oude Dokter Zwitser-albums deed grijpen. En ook die verrasten me na al die jaren op aangename wijze. Hoog tijd voor een integrale uitgave, heren uitgevers!(HH)

Interesse? Koop het album hier!