Recensie Monet HC Op zoek naar het licht door Ricard Fernandez (Efa) & Salva Rubio

Recensie Monet HC Op zoek naar het licht door Ricard Fernandez (Efa) & Salva Rubio

 

Recensie Monet HC Op zoek naar het licht
door Ricard Fernandez (Efa) & Salva Rubio

 

Er verschenen al een aantal stripbiografieën van beroemde schilders. Van Gogh, Rembrandt, Magritte, Schiele, Munch, Daubigny en Picasso gingen Monet reeds voor. Interessante strips, en geen geringe uitdaging voor de tekenaars. Want hoe ga je die wereldberoemde schilderijen inpassen in je eigen werk zonder een al te grote stijlbreuk te creëren? Iedere tekenaar pakt het weer anders aan. Richard Fernandez (EFA) schildert zijn Monet Op zoek naar het licht.
Hij probeert niet al te veel de schilderstijl van Monet te imiteren, maar trekt diens werk naar zich toe. Het werkt prima. Monet schilderde op het laatste niet zozeer de onderwerpen zélf maar het licht dat ze weerkaatsten en ook in EFA's werk speelt het licht een grote rol, waardoor diens tekeningen heel geschikt zijn om Monet en zijn leven te verbeelden. De kunstmaffia zal het waarschijnlijk niet met me eens zijn, maar sinds wanneer begrijpen die iets van strips?
Monet Op zoek naar het licht is geen kunstboek; het is een biografie van de schilder.
En diens leven is verdorie interessant genoeg voor dit bijna honderd pagina's tellende album.
Kunst is lijden, zeggen ze wel eens. Nou, dat heeft Monet gedaan!
Zijn vermeende leiderschap van de impressionisten (een geuzennaam) hield hem heel lang búiten de schijnwerpers en buiten de kunstwereld. Blijkbaar had de kunstwereld toentertijd zelfs geen verstand van kúnst.
Pas als Monet de ogen geopend worden en hij zijn strijd tegen De Salon opgeeft krabbelt hij uit het dal omhoog.


Hoewel de auteurs vrij omgaan met het werk en de biografische gegevens van Monet's leven denk ik dat ze vrij dicht bij de essentie zijn gebleven van wat hij was en waar hij voor stond.
Mooi hoe ze het gegeven van 'het licht' van Monet door hun proloog en epiloog visueel en verhaaltechnisch een kontje geven.
Uitstekend album waarin de auteurs het 'gewone' leven van Monet tot stripkunst verheffen.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!