Recensie Steven Sterk integrale 1 HC & Johan & Pirrewiet integrale 5 HC door Peyo, Will, Yvan Delporte, Francois Walthery, Thierry Culliford, Alain Maury, Luc Parthoens & Ludo Borecki

Recensie Steven Sterk integrale 1 HC & Johan & Pirrewiet integrale 5 HC door Peyo, Will, Yvan Delporte, Francois Walthery, Thierry Culliford, Alain Maury, Luc Parthoens & Ludo Borecki

 

Recensie Steven Sterk integrale 1 &
Johan & Pirrewiet integrale 5 HC
door Peyo, Will, Yvan Delporte, Francois
Walthery, Thierry Culliford, Alain Maury,
Luc Parthoens & Ludo Borecki

 

De stroom uitstekende integrale uitgaves van klassieke strips gaat maar door! Nauwelijks is Peyo's Johan & Pirrewiet voltooid met een vijfde deel vol strips die post-Peyo gemaakt zijn – of Lombard verrast de striplezer met het eerste deel van de complete Steven Sterk.
Lombard? Deze typische Dupuis-strip? Jazeker, Peyo bracht al zijn strips onder bij Lombard na een mislukt avontuur met zijn eigen uitgeverij Cartoon Creation, dat 2 albums van de Smurfen uitbracht en er toen het bijltje bij neer gooide.
Bij Lombard verschenen van Johan & Pirrewiet tussen 1994 en 2001 vier nieuwe avonturen en van Steven Sterk tussen 1993 en 2015 zelfs zeven nieuwe albums – een verdubbeling van de oorspronkelijke reeks – en die zijn (worden) allemaal opgenomen in deze twee reeksen integrales. In de Steven Sterk-reeks zal zelfs een album opgenomen worden dat nooit een Nederlandse vertaling haalde!


De eerste bundel van Steven Sterk is meteen het beste wat je van deze strip in huis kunt halen. Het bevat de eerste drie albums, die elk zo'n 60 pagina's lang zijn en grotendeels nog door Peyo zélf getekend werden. Een bijkomend voordeel van de dossiers die je in dit soort uitgaven aantreft is dat we eindelijk het naadje van de kous te weten krijgen over wie nu eigenlijk wat deed. Peyo tekende De rode taxi's en Mevrouw Adolphine (met decors van Will); het derde album werd onder zijn supervisie getekend door de jonge François Walthery, die later furore zou maken met Natasja. Vanaf dit deel is ook Yvan Delporte aangetrokken om te helpen met de scenario's. Vanaf het vierde deel (dat in de tweede Steven Sterk integrale komt te staan) zou de rol van Peyo aanzienlijk afnemen.
Het dossier is trouwens bijzonder informatief, en bevat uniek beeldmateriaal. André Franquin blijkt zó gecharmeerd te zijn geweest van Peyo's idee voor Steven Sterk dat hij een aantal pagina's vol schetsen voor de nieuwe reeks aflevert bij Peyo, die allen in dit album opgenomen zijn, en die ook allemaal door Peyo gebruikt zijn voor de strip.
Met deze drie verhalen blijkt maar weer wat een rasverteller Peyo was. Lady Adelphine is het hoogtepunt van de reeks. Hoewel de strip een kinderstrip lijkt, is hij ook voor volwassenen interessant. Peyo speelt een ragfijn spel en brengt subtiele grapjes over de kracht van Steven, als hij bijvoorbeeld de 'sterke man' op de kermis vraagt hoe hij dat nou doet als-ie verkouden is. Of als de gevangenisbewaarder wanhopig verzucht dat Steven al voor de twééde keer omkomt door zíjn toedoen. Voor een meer gedetailleerde recensie over de inhoud van (de eerste zeven) Steven Sterk- verhalen verwijs ik u naar een eerdere Strip-Aap recensie. Klik hier om die te lezen.


Zo goed als deze eerste drie Steven Sterk-verhalen zijn de verhalen in de vijfde Johan & Pirrewiet- integrale niet. Ook de kwaliteit van de verhalen uit de eerste vier bundels van die reeks evenaren ze niet.
Johan & Pirrewiet was Peyo's meest geliefde strip, maar het succes van de Smurfen weerhield hem ervan er mee door te gaan.
Zijn zoon zette de reeks voort met tekenaar Alain Maury (die ook de Smurfen voortzette). Maury's tekenwerk is OK, maar hij heeft niet de finesse van Peyo. Waar 'm dat in zit is moeilijk uit te leggen, maar de doorgewinterde striplezer ziet 't meteen.
Ook qua verhaal gaat het in deze vier laatste avonturen bergafwaarts. Thierry Culliford (Peyo's zoon) en Yvan Delporte (en later Luc Parthoens) doen hun best, maar het levert toch een beetje stereotype verhaaltjes op.
Eigenlijk degradeert de strip hier tot een middenklasse jeugdstrip.
Zelfs Thierry Culliford vraagt zich in het dossier af of ze het wat Johan & Pirrewiet betreft niet beter bij de dertien deeltjes
die Peyo zélf maaktehadden kunnen laten...
Niettemin zal de verzamelaar blij zijn met dit vijfde deel. De albums zijn allang van de markt, en zijn bijzonder lastig te vinden.
Een luchtig toetje, zullen we maar zeggen...(HH)

Interesse? Koop het album hier!