Recensie Robbedoes Oneshot 11 De meester van de zwarte hosties door Olivier Schwartz & Yann

Recensie Robbedoes Oneshot 11 De meester van de zwarte hosties door Olivier Schwartz & Yann

 

Recensie Robbedoes Oneshot 11
De meester van de zwarte hosties
door Olivier Schwartz & Yann

 

Het 11e deel in de reeks Robbedoes oneshots Robbedoes door... is stiekem helemaal geen oneshot. De meester van de zwarte hosties is eigenlijk het derde deel van een reeks.
Schrijver Yann en tekenaar Olivier Schwartz maakten eerder deel 5 Piccolo in veldgroen, waar het in twee delen vertelde De luipaardvrouw (deel 7) / De meester van de zwarte hosties (deel 11) een soort van vervolg op is.


Robbedoes en Kwabbernoot staan aan het begin van hun carrière en de oorlog woedt ook in Brussel. Die eerste aflevering Piccolo in veldgroen was leuk en gaf de toch wat oppervlakkige karakters van de beide striphelden-van-het-oude-stempel meer diepgang.
Wie had er ooit een oorlogstrauma bij Robbedoes vermoed?
Aan het begin van De luipaardvrouw is deze in rood geklede braverik als gevolg van dit trauma zelfs aan de drank en slaat de restjes whisky uit de glazen van de hotelgasten achterover. Daar zit wel een goed verhaal in, zou je denken, maar Yann bakt er eerlijk gezegd weinig van.
Het verhaal loopt over van de feitjes, grapjes en verwijzingen. Yann zwalkt zélf als een dronkenman door zijn verhaal.
In het slot De meester van de hosties wordt het allemaal iets gestroomlijnder en het is ontegenzeggelijk het betere album van de twee, maar toch lijdt ook dit beter te volgen verhaal aan een overdaad aan plotlijntjes en kan het niet tippen aan Piccolo in veldgroen.

 

Jammer, want het tekenwerk van Olivier Schwartz is bijzonder lekker. Hij slaat een brug tussen de gloriejaren van het weekblad Robbedoes en de herinterpretaties van atoomstijltekenaars als Yves Chaland, Serge Clerc & Daniel Torres. Niet voor niets werd Schwartz gevraagd de Amerikaanse avonturen van de bende van vier te verstrippen. In Gringos locos, volgen we de reis die drie van de vier heren (Andre Franquin, Morris en Jijé) maken naar Amerika, op zoek naar een baan bij De Disneystudio's.
Wie Robbedoes leest voor de sfeer en de tekeningen zal zich aan dit album geen buil vallen: Er zit een dictator in; een missionaris; een primitieve stam. Allemaal garantie voor een exotisch avontuur, dat echter nergens meer wordt dan de som der delen.
Zo zie je maar weer dat het hebben van de juiste ingrediënten geen smakelijke maaltijd garandeert...




(HH)

Interesse? Koop het album hier!