Recensie Moederland deel 1 & 2 door Lax & Fred Blier

Recensie Moederland deel 1 & 2 door Lax & Fred Blier

 

Recensie Moederland deel 1 & 2 HC
door Lax & Fred Blier

 

Te oordelen naar het aantal nieuwe stripuitgeverijen dat er jaarlijks bij komt zou je bijna denken dat strips uitgeven en verkopen een lucratieve business is. Lijkt me niet, maar niettemin stort de één na de ander zich in dit avontuur. Sinds kort is aan het rijtje nieuwe uitgeverijen Microbe toegevoegd.
De naam doet in ieder geval vermoeden dat ze zelf ook door hebben dat ze niet uit zullen groeien tot de grootste stripuitgeverij van ons land. Het suggereert dat Microbe opereert uit liefde voor de strip. Altijd een goed teken.
Vier albums heeft Microbe ondertussen uitgegeven, en – da's lekker – de eerste reeks is reeds afgerond: Moederland beslaat twee delen en is, aan de vormgeving te zien, een onvertaald gebleven tweeluik uit de Dupuis-serie De Vrije Vlucht.
Scenarioschrijver Lax schreef meerdere albums voor die reeks en werd verder bekend met De Kraai, Vinkenbrood en De paarden van de wind, uitstekende strips, dus je vraagt je af waarom Moederland niet gewoon in de Nederlandse Vrije Vlucht-reeks verscheen.


Het verhaal handelt rond twee mannen die ongeveer tegelijkertijd geboren worden, zij het elk op een ander continent: Ousmane in Senegal; Jean in Frankrijk. Ze ontmoeten elkaar in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, maar Lax neemt ruimschoots de tijd om de levens en de sociaal maatschappelijke omstandigheden van beide mannen vóór de grote wereldbrand te benadrukken.
Het verhaal van Lax is interessant genoeg. Jean wordt door een jaloerse dorpsgenoot Auxence Borie, die een hogere militaire rang bekleedt, beschuldigd van desertie. Ten onrechte, dat weet Auxence, dat weet Jean en dat weet – uiteindelijk – ook Ousmane. Maar toch wordt Jean gefusilleerd en als verrader en deserteur gebrandmerkt. Iets waar zijn op het laatste nippertje met hem getrouwde geliefde en zijn op het laatste moment verwekte zoon maar moeilijk mee kunnen leven.
Maar toch komt het verhaal niet zo goed uit de verf als bij eerdere albums van Lax. Het leest wat stroef en het is soms lastig de betrokkenen uit elkaar te houden. Lax wil misschien teveel door zowel de oorlogsgebeurtenis áls het verschil tussen de twee culturen waaruit de mannen zijn voortgekomen als hoofdthema te nemen. Wie echter volhoudt wordt beloond met een goed doortimmerd verhaal, dat rijk is aan emotie.
Tekenaar Fred Blier was nog niet eerder te vinden in de Nederlandse stripwinkel, maar zijn tekenwerk is een aanwinst. Het is helder en toegankelijk en mist hooguit nog wat persoonlijkheid. Dat komt met de jaren vanzelf.
Moederland was voor De Vrije vlucht wellicht nèt te hoog gegrepen, maar dat is dan ook een reeks met een groot prestige.
Beginnende uitgeverijen zijn minder goed van start gegaan dan Microbe met dit tweeluik...(HH)

Interesse? Koop het album hier!