Recensie Tex Willer 02 De held en de legende door Paolo Eleuteri Serpieri

Recensie Tex Willer 02 De held en de legende door Paolo Eleuteri Serpieri

 

Recensie Tex Willer 02 De held en de legende
door Paolo Eleuteri Serpieri

 

Niemand zal het je kwalijk nemen als je dacht dat Tex Willer definitief naar de eeuwige jachtvelden vertrokken was toen het – nadat in 1980 zijn laatste pocket verscheen – erg stil werd rond deze onberispelijke westernheld. Maar Tex was niet dood, hij leefde.
In Nederland lag hij bijna vijfendertig jaar zo goed als op apegapen, maar in Italië was hij al die jaren actief als nooit tevoren. In 2014 vertoonde Tex weer tekenen van leven, wakker geschud door uitgeverij Hum, die van plan lijken hem de komende tijd in the picture te houden.
Moet lukken: Hum kan putten uit een enorme hoeveelheid Tex Willer-strips die in Italië verschenen en ze kunnen het zich (voorlopig) veroorloven alleen de beste verhalen te vertalen.
Of die van de beste tekenaars...
Het tweede kleurenalbum van Tex Willer dat bij Hum verschijnt is getekend door Paolo Eleuteri Serpieri! We kennen hem in Nederland voornamelijk van de erotische science-fiction strip Druuna, maar er werden al eerder westerns van hem vertaald: Sarah, Shona, Vrouwen aan de grens & Roodhuiden (de laatste twee in de reeks Westernvrouwen). Daarin toont Serpieri dat hij uitstekend uit de voeten kan met cowboys en indianen; hetgeen hij ook in Tex Willer De held en de legende weer bewijst.
Lekkere tekenstijl heeft de man toch!


De held en de legende is – zeker voor een Tex Willer – wat topzwaar qua tekst.
De oude, vertrouwde Tex was toch meer een man van daden dan van woorden.
Serpieri gunt zich trouwens sowieso behoorlijk de vrijheid: Tex gaat ongebruikelijk heftig te keer als hij het opneemt tegen de Comanche Black Moon. Zo zeer zelfs dat hij het aan stok krijgt met de cavalerie, terwijl Tex toch geacht wordt aan dezelfde kant te staan.
Maar – zo legt Serpieri het uit – Tex is hier nog jong. In tegenstelling tot Tex' eeuwige metgezel Kit Carson, die in dit album optreedt als grijsaard en chroniqueur van Tex' avonturen.
Al met al is dit buitenbeetje in de Tex Willer-reeks evengoed een eerbetoon aan de bedenken van Tex Willer als aan de held zélf.
Prima leesvoer, al hebben we betere westerns gelezen.
Is dat erg?
Welnee...
Wie kocht er ooit een album van Serpieri voor het verháál?

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!