Recensie En toen De Stijl HC door Joost Swarte

Recensie En toen De Stijl HC door Joost Swarte

 

Recensie En toen De Stijl HC
door Joost Swarte

 

Joost Swarte heeft zijn bewondering voor De Stijl nooit onder stoelen of banken gestoken. Zelden was een (strip)tekenaar zo overduidelijk beïnvloed door een kunstrichting. Swarte's stijl is – zonder die tekort te willen doen – een mix van kunst en strip; de efficiëntie van De Stijl gecombineerd met de helderheid van de klare lijn van Hergé.
Onvermijdelijk dus eigenlijk dat Swarte eens een boekje ging opendoen over De Stijl...
Uitgeverij Leopold geeft in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag een serie kunstprentenboeken uit, waarin Swarte's En toen De Stijl
Op bezoek in het atelier onderdak geeft gevonden.

 

 

Het boek biedt een kijkje in de keuken van De Stijl. Swarte behandelt tien De Stijl-kunstenaars, licht hun levens kort toe en maakt van elk een prent waarop hun bekendste werken te herkennen zijn en die in beeld vaak méér over de kunstenaar zeggen dan je in honderden woorden kunt vatten. Daarbij valt het me op dat zelfs een afgestudeerd kunstenaar als ondergetekende eigenlijk maar met een beperkt aantal van de ten tonele gevoerde werken en kunstenaars bekend is. Goed dus dat Swarte met En toen De Stijl de nieuwsgierigheid een beetje aanwakkert.
Hoe precies en strak Swarte ook tekent; zijn werk is nooit levenloos of saai. Omdat hij speels en creatief blijft. Zijn prenten zijn geen gemakzuchtige illustraties, maar plaatjes waar steeds weer wat nieuws in te ontdekken valt.

 


Zoals altijd bij Swarte is het boek fraai vormgegeven, voor de echte fijnproevers is er een nog veel mooiere luxe in linnen gebonden versie. Slechts 100 exemplaren met een originele schets van Joost Swarte.

 


(HH)

Interesse? Koop het album hier!