Recensie Marcel Pagnol 01 HC De triomf van m'n vader door Morgann Tanco, Serge Scotto & Eric Stoffel

 Recensie Marcel Pagnol 01 HC De triomf van m'n vader door Morgann Tanco, Serge Scotto & Eric Stoffel

 

Recensie Marcel Pagnol 01 HC De triomf van m'n vader
door Morgann Tanco, Serge Scotto & Eric Stoffel

 

Marcel Pagnol is weer zo'n Franse bestseller-auteur waar ik nog nooit van gehoord had.
Hij vierde zijn triomfen blijkbaar in het midden van de vorige eeuw. Aanvankelijk als toneelschrijver en filmregisseur, maar in 1957 brak hij ook door als schrijver met het autobiografische De triomf van m'n vader dat nu bij uitgeverij Saga een stripbewerking krijgt. En daar zal het niet bij blijven: Saga heeft nog drie stripbewerkingen van de boeken van 'het kind van Aubagne' voor ons in petto.
Serge Scotto en Eric Stoffel werkten het boek om tot een scenario en Morgann Tanco tekende het, je zou hem kunnen kennen van de Lupano-strip Het rechte pad.
Zijn tekenwerk is dik in orde en ook de manier waarop het verhaal verteld wordt is prettig en vlot leesbaar.


In De triomf van m'n vader vertelt Pagnol over zijn jeugd en geeft daarmee een mooi tijdsbeeld van het begin van de twintigste eeuw.
Vader is onderwijzer, atheïst en een onverbeterlijke optimist. Onderwijzers waren toen nog personen van hoog aanzien en openlijke atheïsten dun gezaaid. Een interessante combinatie dus. Pa's optimisme - soms tegen beter weten in - maakt het verhaal licht en grappig.
Het belangrijkste gedeelte van dit boek speelt zich af op de heuvels van het Franse platteland, waar vader samen met zwager Jules een villa gehuurd heeft voor de zomervakantie. Jules zal vader de kneepjes van het jagen bijbrengen en Marcel wil graag mee, maar wordt te jong bevonden. Het spreekt haast vanzelf dat hij stiekem achter zijn vader en oom aansluipt en een aandeel heeft in de 'triomf' van zijn vader.
Het is allemaal niet spectaculair, het kabbelt vredig voort zoals bijvoorbeeld een Magasin general, maar de meerwaarde zit 'm in de kleine dingen: Marcel die ondanks zijn ongehoorzaamheid de show steelt; Vader die toch net iets menselijker blijkt dan hij toe zou willen geven...
Een verhaal over de onschuld van de jeugd en het ongecompliceerde van een periode waarin de verantwoordelijkheid nog niet op jóuw schouders drukte.
Lief'lijk maar niet mierzoet. Scotto en Stoffel houden dit verhaal van Pagnol perfect in balans.



(HH)

Interesse? Koop het album hier!