Recensie De soldaat en de negerin HC door Sebastien Morice & Didier Quella-Guyot

 Recensie De soldaat en de negerin HC door Sebastien Morice & Didier Quella-Guyot

 

Recensie De soldaat en de negerin HC
door Sebastien Morice & Didier Quella-Guyot

 

Nieuwe stripuitgeverijtjes schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Wij hebben er in de loop van de jaren al heel wat zien opgaan en verzinken. Blinken was er niet altijd bij.
We bezien het soms met enige scepsis. Hoe lang gaat die 't volhouden?
Ik weet nog dat we dat ook dachten van uitgeverij Saga. Het fonds waarmee de uitgeverij van start ging overtuigde ons niet, maar de laatste jaren werden hun uitgaven beter en beter.
En toen we vorige week onze jaarlijkse top twintig met de – naar onze mening – beste albums van 2016 samenstelden concludeerden we tot onze lichte verbazing dat daar maar liefst vijf Saga-albums tussen zaten. Een kwart van onze top 20 gevuld met boeken van Saga!
Zo zie je maar...

Eén van die vijf Saga-albums is De post- en liefdebezorger van tekenaar Sébastien Morice en schrijver Didier Quella-Guyot. Saga brengt van dezelfde tandem een nieuw album: De soldaat en de negerin. Het verhaal speelt halverwege de negentiende eeuw.
In café des Colonies ontmoet soldaat Antoine Boitelle de mooie Norène. Hij valt als een blok voor haar. En zij voor hem. Het is voor geen van beiden een probleem dat Antoine blank is en Norène zwart.
Anno 2016 lijkt zo'n gemengd huwelijk geen enkel probleem, maar de negentiende eeuw was echter nog niet klaar voor een dergelijke relatie.
Het wrange van dit verhaal zit 'm niet in het racisme, maar in het onvermogen.
De ouders van Antoine gunnen hun zoon en zijn lief alle geluk van de wereld en proberen uit alle macht voorbij de huidskleur van Norène te kijken. Maar het lúkt ze eenvoudig weg niet.
Norène is, zoals Antoine's moeder verzucht 'té zwart'.
Mooi verhaal, fraai in beeld gebracht door Morice.
Saga gaat onverdroten voort met het uitbrengen van klasse-albums.



(HH)

Interesse? Koop het album hier!