Recensie De nieuwe avonturen van Clifton 01 Spookrijders onder invloed door Turk & Zidrou

Recensie De nieuwe avonturen van Clifton 01 Spookrijders onder invloed door Turk & Zidrou

 

Recensie De nieuwe avonturen van Clifton 01 Spookrijders onder invloed
door Turk & Zidrou

 

Spookrijders onder invloed is een dubbele comeback.
Die van stripheld Clifton zèlf (twaalf jaar was het (in Nederland) stil rond de avonturen van deze flegmatieke kolonel buiten dienst).
Daarnaast keert met dit album in de persoon van Turk een oudgediende terug. De strip kende diverse tekenaars, waarvan Raymond Macherot de detective bedacht en Turk de kolonel de vorm gaf die hij zijn verdere carrière zou behouden. Striptekenaar Turk (Philipe Liégeois) stopte rond 1984 na het verhaal Kidnapping met het tekenen van de stripserie Clifton. Misschien omdat de gagstrips die hij – net als Clifton – met Bob de Groot maakte (Robin Hoed en Leonardo) 'm beter lagen?
Wie zal 't zeggen?
Jammer was 't wel, want hoewel zijn opvolgers hun best deden was na Turk's vertrek de sjeu er een beetje af.
De laatste twee albums werden zelfs niet meer vertaald naar het Nederlands.
Maar nu is hij terug. En niet met half werk! Spookrijders onder invloed ademt de sfeer van zijn 'klassieke' run tussen 1969 en 1983 en Turk's tekenwerk is uitstekend. Hij tekent in een heel heldere, karikaturale stijl die bedrieglijk eenvoudig aandoet.
Wie beter kijkt ziet het 'werk' dat Turk er in gestopt heeft: Typisch Engelse cottages, rustieke en landelijke dorpjes, maar ook de metropool Londen wordt tot in de finesses op papier gezet. Daarnaast zijn de auto's die Turk tekent (en die in deze aflevering een belangrijke rol spelen) perfect getekend.
De andere helft van het duo dat Clifton maakte tot wat hij is
– Bob de Groot – is deze keer niet van de partij. Het verhaal werd geschreven door Zidrou, die eerder dit millennium op vakkundige wijze Rik Ringers opgroef en nieuw leven inblies.


Clifton is een humoristische detective-serie en het is lastig de balans tussen avontuur en humor goed te treffen, dat bleek ook uit de latere avonturen van Clifton toen Turk de tekenpen aan andere tekenaars had overgedragen. Maar Zidrou heeft de juiste sfeer meteen te pakken: Een mysterie dat elke rechtgeaarde Engelsman tot in het diepste schokt: Er wordt door onverlaten réchts gereden. Net als op het continént! Een affront.
Als dan ook nog blijkt dat de spookrijders geen kikkerbillenvreters of ander buitenlands uitschot zijn, maar hooggeplaatste ingezetenen van het imperium zelf wankelt de Engelse samenleving op haar grondvesten...
Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om het hoe en waarom van deze zaak te doorgronden, maar daar draait het bij een strip als Clifton niet om.
Nee, prima comeback, prima team.
Dat er nog maar veel nieuwe avonturen van Clifton mogen volgen!



(HH)

Interesse? Koop het album hier!