Recensie Millennium 5 & 6 Gerechtigheid & Millennium saga 1 Koude zielen door Jose Homs, Man, Belen Ortega en Sylvain Runberg naar Stieg Larsson

Recensie Millennium 5 & 6 Gerechtigheid & Millennium saga 1 Koude zielen door Jose Homs, Man, Belen Ortega en Sylvain Runberg naar Stieg Larsson

 

Recensie Millennium 5 & 6 Gerechtigheid &
Millennium saga 1 Koude zielen
door Jose Homs, Man, Belen Ortega en Sylvain Runberg
(naar Stieg Larsson)

 

 

Het blijft jammer dat tekenaar José Homs niet alle delen van de zesdelige miniserie Millennium mocht tekenen. Manolo Carot (Man) tekende de tweede cylus (deel 3 & 4) en de helft van de derde (deel 6) . Helemaal niet onverdienstelijk hoor, maar aan het machtige tekenwerk van Homs kan hij niet tippen, al vergeet je dat als je eenmaal in het verhaal zit.
Millennium is namelijk een echte pageturner.
Sylvain Runberg bewerkte Stieg Larsson's trilogie tot zes albums en verliest daarbij niets van de kracht van het origineel.
Knap werk.


Larsson schijnt aan een vierde deel gewerkt te hebben, dat nu – na zijn – dood alsnog klaargemaakt wordt voor de markt, wellicht dat Millennium dus nog een keer een vervolg krijgt in stripvorm, maar het wachten daarop wordt bekort door Millennium saga.
Uitgeverij Dupuis kreeg van de rechthebbenden toestemming om voort te bouwen op Millennium en nieuwe avonturen te bedenken voor hoofdrolspelers Michael Blomkvist en Lisbeth Salander.
Tja kijk, dat haalt de scepticus in mij naar boven. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door het weinig goeds voorspellende wervingstekstje in BM magazine, maar toch neem ik Koude zielen 1 ter hand direct nadat ik Gerechtigheid 2 heb uitgelezen.
En verdomd, Runberg flikt 't weer! Wat in die paar woorden in het magazine een plat en voorspelbaar plotje lijkt, komt onder zijn vaardige handen tot leven. Veel vaart en actie en geloofwaardige penibele situaties voor de hoofdrolspelers. Alleen die getatoeëerde 'Spartanen' van de neonazi-partij zijn way over the top.
Het tekenwerk is – nadat het van Homs al afgleed naar Man – wel wéér een stapje terug met dat van nieuwkomer Belen Ortega, maar die staat nog aan het begin van zijn carrière en kan alleen maar groeien.
Belangrijker is dat Koude zielen leest als een trein en nieuwsgierig maakt naar de volgende delen.
Het lijkt er op dat we
ondanks het feit dat hij allang is gaan hemelen – voorlopig nog even verder kunnen met Stieg Larsson's creatie.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!