Recensie De kunst van Morris HC Lucky Luke door Morris, Beaujean & Mercier

Recensie De kunst van Morris HC Lucky Luke door Morris, Beaujean & Mercier

 

Recensie De kunst van Morris HC
Lucky Luke door Morris, Beaujean & Mercier

 

Er wordt heel wat afgeschreven over allerlei aspecten van de B-cultuur: er verschijnen boeken over televisieseries, regisseurs, popmuzikanten, acteurs, etc, maar over strips... ho maar.
Wij moeten het (zeker in Nederland) vaak doen met fanzines, die meestal ook nog eens dertig jaar oud zijn. En als er dan eens een boek over een stripschrijver (Goscinny) verschijnt, dan is het zo'n mislukt product als dat van Pascal Ory, die het bijna weigert over Asterix te hebben en maar doorzaagt over Kleine Nicolaas. Of een persoonlijke wraakoefening als die van Dulieu-nazaat Dorinde van Oort.


Tegenwoordig hebben we gelukkig niet te klagen over integrale bundelingen, waar veel achtergrondinformatie in te vinden is en die stukje bij beetje de weg vrijmaken voor serieuze biografieën van striptekenaars en stripschrijver. Zoals die over Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke in De kunst van Morris.
Stephane Beaujean, Jean-Pierre Mercier, Gaetan Akyuz & Vladimir Lecointre behandelen in hun ruim 300 pagina's tellende koffietafelboek het oeuvre van Maurice de Bevere namelijk op gepaste wijze: Met respect en diepgang.
Ze belichten de status apartus die Morris genoot onder de tekenaars van de Robbedoes-stal; zijn inspiratiebronnen; zijn vertelkunst; zijn trucs, maar bovenal zijn zoektocht naar helderheid. Morris was geen mooi-tekenaar en had maar één doel: Zijn verhaal zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen en zijn tekeningen zo helder mogelijk maken. Zelfs de inkleuring werd daar bij betrokken.
Morris' tekeningen worden nogal eens onderschat, door dat zeldzame losse lijntje van hem, maar het is razend knap wat hij doet.
Hij mag met Andre Franquin en Albert Uderzo gerekend worden tot de invloedrijkste tekenaars van de Europese karikaturale strip.
Aan de hand van veel scans van originele pagina's belichten de auteurs de veelzijdigheid van Morris' kunst en tonen daarmee aan dat Lucky Luke's plaats onder de best verkopende Europese strips geen toevalligheid is.
Prachtig boek; het kán dus wél!



(HH)

Interesse? Koop het album hier!