Recensie De dood van Stalin HC Waargebeurd... kameraad door Thierry Robin & Fabien Nury

 Recensie De dood van Stalin HC Waargebeurd... kameraad door Thierry Robin & Fabien Nury

 

Recensie De dood van Stalin HC Waargebeurd... kameraad
door Thierry Robin & Fabien Nury

 

Striptekenaar Thierry Robin (Koblenz, Chinees Rood) begon ooit aan een stripbiografie van een historische persoon waar hij een fascinatie voor ontwikkeld had: Josef Stalin, misschien wel de grootste massamoordenaar uit onze geschiedenis.
Iédereen was bang voor Josef Stalin, zelfs zijn naaste medewerkers, zijn kinderen en zijn meest toegewijde handlangers.
Dat je op een dag in ongenade zou vallen was vrijwel een zekerheid, je wist alleen nooit wannéér. Stalin wist dankzij deze terreur de macht stevig in handen te houden.
Toen de man een hartaanval kreeg treuzelden zijn getrouwen met het inschakelen van artsen.
Elke beslissing van hun kant kon immers – als Stalin zijn hartaanval overleefde – bijdragen aan de val van de betrokkene.
Toen Stalin dan toch écht dood was, begon het getouwtrek om de macht.
Met name Beria speelde in deze affaire een weinig fraaie rol. Hoe het er allemaal precies aan toe gegaan is destijds, dat weet niemand want de Sovjet-Unie was niet scheutig met dat soort informatie.
Wel is duidelijk dat de auteurs van De dood van Stalin de historische feiten naar eigen inzicht en behoorlijk vrij geïnterpreteerd hebben. Ze weten daarmee de dreigende sfeer en de angst die het tijdperk van Stalin kenmerkte heel goed te treffen, en dat is waar het ze met deze strip om te doen was.
Fabien Nury (W.E.S.T., Tyler Cross, Silas Corey) specialiseerde zich in dit soort scenario's en ook deze keer levert dat een prachtig stripboek op.
Het tekenwerk van Robin is niet spectaculair, hij maakt groteske karikaturen van sommige Russische kopstukken, maar het draagt allemaal bij aan de sfeer en de leesbaarheid van het verhaal.
Het deed me denken aan een strip over een andere angstwekkende historische figuur uit de vorige eeuw: Kersten, de lijfarts van Himmler. Net als De dood van Stalin een indrukwekkende strip, waarmee het medium boven zichzelf uitstijgt.


De rol die Stalin zélf in deze strip speelt blijft beperkt tot het krijgen van een hartaanval en sterven.
Het grote werk over Stalin dat Thierry Robin voor ogen stond groeide hem boven het hoofd en hij heeft er vanaf moeten zien.
Maar op deze manier werkt het misschien nog wel beter.
Hopelijk gaat hij op de ingeslagen weg voort door – met of zonder Nury – een ander aspect of een andere periode uit Stalin's leven te verwerken tot een stripalbum.



(HH)

Interesse? Koop het album hier!