Recensie In de geest van Gaudi HC door Jesus Alonso Iglesias & El Torres

Recensie In de geest van Gaudi HC door Jesus Alonso Iglesias & El Torres

 

Recensie In de geest van Gaudi HC
door Jesus Alonso Iglesias & El Torres

 

In de geest van Gaudi is een strip euh... in de geest van Gaudi. Geen biografie van de bevlogen kunstenaar, maar een detectivestrip waarin Gaudi's werk het decor vormt en de auteurs hun uiterste best doen om de filosofie van Gaudi recht te doen.
Een beetje zoals Dan Brown de architectuur van het Vaticaan en de mystiek die daar omheen hangt een rol laat spelen in De Da Vinci code.
Het werkt wonderwel, zeker ook omdat de tekeningen van Jesus Alonso Iglesias goed aansluiten bij dat organische van de vormen die Gaudi veel gebruikte voor zijn bouwwerken.
Je staat er niet zo bij stil, maar waar de meeste kunstwerken in musea hangen, is Gaudi's werk gewoon in Barcelona op straat te vinden.
En dus ook toegankelijk voor moordenaars...


Al te veel respect en ontzag hebben de heren auteurs trouwens niet voor Gaudi's werken: Links en rechts worden er lijken gedumpt op en rond de kunstwerken. Gruwelijk verminkte slachtoffers bevlekken de prachtige gebouwen van de meester. En dat vindt de met het onderzoek belastte inspecteur Jaime Tondu vreemd, want aan de ene kant lijkt de dader de werken van Gaudi te willen beschermen, anderzijds ontheiligt hij ze met zijn gruwelijke misdaden.
Het plot is niet het meest essentiële onderdeel van deze lekker dikke uitgave en daar valt dan ook wel het één en ander op aan te merken, maar dat is geen onoverkomelijk tekort. De sfeer van deze strip maakt alles goed.
Steengoede detectives zijn er genoeg. Verhalen als deze zeer weinig.
De auteurs hebben het zichzelf bepaald niet gemakkelijk gemaakt. Iglesias moest een geloofwaardige actie op papier zetten tegen decors die bij kenners maar al te bekend zijn. El Torres moest de filosofie van een eigenzinnig kunstenaar zien te koppelen aan een moordonderzoek zonder dat het allemaal te vergezocht werd.
Ik zou zeggen: experiment geslaagd!

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!