Recensie Robert Capa HC De vallende ster door Florent Silloray

  Recensie Robert Capa HC De vallende ster door Florent Silloray

 

Recensie Robert Capa HC
De vallende ster door Florent Silloray

 

Het leven van oorlogsfotograaf Robert Capa loopt gedeeltelijk parallel aan dat van schrijver Ernest Hemingway, die in deze stripbiografie dan ook opduikt. Beide mannen hebben in de loop van de twintigste eeuw de nodige oorlogen meegemaakt – en overleefd.
In deze ruim 80 pagina's tellende strip – die voornamelijk Robert Capa's actieve fotografie-jaren tussen 1936 en 1954 behandelt – valt op hoeveel grote conflicten de twintigste eeuw rijk was.
Capa fotografeerde bijvoorbeeld de Spaanse Burgeroorlog, maar stond ook tussen de Amerikaanse manschappen op de strand van Omaha Beach. En niet alleen de óórlogen die Capa versloeg kennen we uit het wereldnieuws, ook bewoog hij zich in het gezelschap van de groten der aarde.
Zo had hij een relatie met één van de grootste filmsterren van die tijd: Ingrid Bergman.
Daarmee is Capa de vallende ster niet alleen een biografie van Robert Capa, maar ook een beetje een boek óver de twintigste eeuw.


Naast al dat wereldleed heeft stripmaker Florent Silloray ook oog voor de menselijke kant van Capa en voornamelijk het verlies van zijn grote liefde Gerda Taro, dat hij eigenlijk nooit te boven kwam.
Ook wordt een heikel punt betreffende de oorlogsfotografie aangesneden: Kun je niet beter de slachtoffers te hulp komen dan ze op de gevoelige plaat vast te leggen? Capa komt meermalen in aanraking met verwijten van de soldaten waar hij beroepshalve mee optrekt.
Sowieso is het een legitieme vraag om te stellen: Wáárom gaat iemand zo'n krankzinnig beroep als oorlogsfotograaf uitoefenen?
Silloray vertelt vrij zakelijk over het leven van Capa en de tekenstijl die hij voor dit boek hanteert is al even spaarzaam. Pentekeningen op bruin papier, met in witte verf aangebrachte accenten.
Het zal niet voor ieder strip werken, maar voor Capa de vallende ster treft hij daarmee precies de juiste toon...
Een fotograaf blijft meestal zélf buiten beeld. In De vallende ster zien we de beelden die Capa beroemd maakten, maar voor deze ene keer staat hij er zelf ook bij op.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!