Recensie Tex Willer 1. Rangers over de grens Annual 4. Aasgieren en outlaws door Mario Alberti, Bruno Brindisi, Mauro Boselli & Claudio Nizzi

Recensie Tex Willer 1. Rangers over de grens Annual 4. Aasgieren en outlaws door Mario Alberti, Bruno Brindisi, Mauro Boselli & Claudio Nizzi

 

Recensie Tex Willer
1. Rangers over de grens
Annual 4. Aasgieren en outlaws
door Mario Alberti, Bruno Brindisi, Mauro Boselli & Claudio Nizzi

 

Het gaat lekker met Tex Willer. Ondanks jarenlange afwezigheid in de Nederlandse stripwereld blijkt hij in Italië gewoon doorgegaan te zijn met het beleven van avonturen en dat biedt uitgeverij Hum de kans eens lekker de schade te gaan inhalen.
Naast hun serie Tex Willer Annuals (dikke albums in zwart-wit) zijn ze nu ook gestart met een kleurenreeks met een voor strips gebruikelijker aantal pagina's van 48 pagina's.
Als het aanslaat – en ik zie niet in waarom niet – kan de Western-liefhebber dus voortaan rekenen op twéé keer zoveel Tex Willer in de schappen van de stripwinkel.

 

Tex Willer is een pulpstrip en dus moet je niet mekkeren over de geloofwaardigheid, men neemt de vrijheid daar af en toe een loopje mee te nemen. Als Blanche Denoel uit het bordeel waar ze werkzaam is ontsnapt en Il Gringo bevrijdt om haar te helpen haar wraak ten uitvoer te brengen kost het de lezer enige moeite om te geloven dat dat woeste beest dat daar in de kettingen hangt niemand minder is dan onze eigen onkreukbare held. Maar het doet er niet toe. Rangers over de grens is fraai getekend door Mario Alberti (Cutting edge, Kronieken van legioen) en vlot verteld door Mauro Boselli. Tex Willer blijkt plooibaar en past zich gemakkelijk aan aan de wensen van de bonte stoet Italiaanse schrijvers en tekenaars die er in de loop der jaren aan werkten.
Elke Tex Willer die Hum uitbracht heeft een ándere tekenaar. Bruno Brindisi's tekenwerk is wat minder flashy dan dat van Alberti, zijn stijl sluit meer aan bij de Tex Willer pockets zoals we die in Nederland uit de jaren zeventig kennen.
In Aasgieren en outlaws – de vierde Hum-annual – vertelt Claudio Nizzi over een troep outlaws die zich vermommen als militairen en niets vermoedende pioniers overvallen. Meestal laten ze geen van de pioniers in leven, maar chef Monkey besluit Liza te sparen wegens in de toekomst aan hem te bewijzen diensten... Bendeleider De Prediker is fel gekant tegen vrouwen in zijn kamp, maar Monkey weet wel een manier om Liza buiten beeld te houden. Maar dan heeft hij buiten Tex Willer en Kit Carson gerekend, die van de autoriteiten opdracht krijgen de outlaws op te sporen en voor het gerecht te brengen.
En die jongeling die de outlaws voor dood aantroffen in de woestijn en in een vlaag van menslievendheid meenamen naar hun secret hide-out kon De Prediker en Monkey ook nog wel eens problemen gaan bezorgen...

 

Twee nieuwe delen in de Nederlandse Tex Willer-canon. Dat er nog maar veel mogen volgen om de verloren uurtjes lekker mee op te vullen.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!