Recensie Regenwolf HC Integraal door Ruben Pellejero & Jean Dufaux

Recensie Regenwolf HC Integraal door Ruben Pellejero & Jean Dufaux

 

Recensie Regenwolf HC Integraal
door Ruben Pellejero & Jean Dufaux

 

De in de stripwereld alomtegenwoordige Jean Dufaux waagt zich met Regenwolf aan een western.
Het genre leek op sterven na dood, maar heeft zich sinds Tarantino's Django unchained in een hernieuwde belangstelling mogen verheugen. En die belangstelling vertaalde zich gelukkig ook richting de stripwinkel.
De stijl van de tekenaar met wie Dufaux (Klaagzang van de verloren gewesten, Murena, Giacomo C.) voor Regenwolf samenwerkt is niet de geijkte stijl voor een cowboystrip. Daarin verwacht je toch vooral gegroefde koppen waar het stof flink houvast op heeft. In Ruben Pellejero's stijl zijn de gezichten zo glad als een babyhuidje. Niet dat hij alleen maar babyfaces kan tekenen, maar hij werkt eerder met vlakken dan met arceringen en houdt zijn tekening bedrieglijk simpel.
Toch is Pellejero (De goelagwals, Een vrijmoedige zomer, Corto Maltese) een goede keus voor dit album, want het was nooit de bedoeling dat Regenwolf een doorsnee western zou worden.

 

Het verhaal is niet eens zo afwijkend van wat we kennen in dit genre: Indiaan schiet blanke neer, met alle gevolgen van dien.
Want dat gaat zomaar niet! Blanken neerschieten is voorbehouden aan blanken, die zelf overigens wel het 'recht' hebben Indianen af te knallen, maar dat spreekt voor zich.
De Codys zullen het varkentje wel even wassen, maar ook de indiaan (Regenwolf) heeft blanke vrienden en het laat zich raden dat niet veel personages het eind van het verhaal rechtopstaand halen.
Toch is Regenwolf geen pief-paf-poef-western, het geweld - zeker aanwezig - eist niet de hoofdrol op. Dufaux legt er meer in dan aan de oppervlakte duidelijk wordt. Het verhaal gaat over contrasten.
Tussen rood en blank, tussen man en vrouw, tussen geweld en verdraagzaamheid, maar ook tussen heden en verleden. Ook het wilde westen was aan verandering onderhevig en dit verhaal bevindt zich op het snijvlak van tijdperken, toen de ruige pioniersgeest zo zoetjesaan plaats moest maken voor de eerste tekenen van beschaving.
Pellejero's tekenwerk, maar vooral ook zijn kleuren, onderstrepen de bedoelingen van de schrijver.
Regenwolf is een album dat je kunt blijven lezer, je zult er steeds weer iets nieuws in ontdekken.



(HH)

Interesse? Koop het album hier!