Recensie Promise 1. Het boek van de laatste dagen 2. De lijdende mens 3. Incubus HC door Mikael & Thierry Lamy

 Recensie Promise 1. Het boek van de laatste dagen 2. De lijdende mens 3. Incubus HC door Mikael & Thierry Lamy

 

Recensie Promise HC
1. Het boek van de laatste dagen
2. De lijdende mens
3. Incubus
door Mikael & Thierry Lamy

 

In het Oude Testament van de bijbel gaat het er soms zo heftig aan toe dat een hel overbodig lijkt. Ik heb in mijn jeugd wel kerkdiensten meegemaakt waarin het zó hard van de preekstoel donderde dat de duivel daar nauwelijks tegenop kon.
In sommige uitingsvormen lijken hemel en hel dicht bij elkaar. Als ik bijvoorbeeld een CD draai van David Eugene Edwards vindt mijn vrouw dat maar 'duivelse muziek'. Quite the opposite. Edwards' band 16 Horsepower was een vehikel om het evangelie te prediken, al was het dan voornamelijk tegen dovemansoren. Edwards' god is een Oud Testamentische god.
Ook in de strip Promise – waarin een prediker het Amerikaanse dorpje Promise inpalmt – is de duivel nadrukkelijker aanwezig dan de liefde van god. De prediker zwaait met de bijbel, maar manipuleert en moordt naar welbelieven. Hij doet 't echter wel zo dat niemand 't in de smiezen heeft. Behalve Rachel. Haar 'vader' is omgebracht door de priester zodat die haar moeder kan inpakken en gebruiken als broedmachine voor zijn satanskind.
Waarom is iedereen blind voor de praktijken van de dominee en Rachel niet?
Misschien omdat zij niet echt een kind is van de gemeenschap, maar gevonden is tussen de verbrande puinhopen van het indianendorp dat ooit op de plaats stond waar de kolonialisten Promise bouwden... En is het daarom dat zijn hulp krijgt van de indiaanse shamaan Boa Ogoi?

 

Na drie delen Promise is het verhaal ten einde, maar een happy end is 't niet geworden.
De prediker is ontmaskerd, maar wat er voor in de plaats is gekomen lijkt niet echt een vooruitgang.
Tekenaar Mikael boekt wat vooruitgang en zijn tekenwerk wordt elk album ietsje beter, al blijven met name zijn mannelijke figuren wat houterig overkomen.
Het verhaal van Thierry Lamy (Colt Walker) is niet slecht, maar steekt ook niet echt boven de middelmaat uit.
Deze reeks moet het vooral van de sfeer hebben en die is lekker duister.
Promise maakt echter de belofte wat mij betreft niet helemaal waar, maar vertelt wel een Wild West verhaal waarin niet het pistool maar 'Gods' woord het voornaamste wapen is.
En dat wapen is minstens zo gevaarlijk gebleken als the devils right hand...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!