Recensie Simon van de Rivier integraal boek 1 Kroniek van een toekomstige wereld HC De ballade van Roodhaar, De stam van de ruiters & De slaven door Claude Auclair

Recensie Simon van de Rivier integraal boek 1 Kroniek van een toekomstige wereld HC De ballade van Roodhaar, De stam van de ruiters & De slaven door Claude Auclair

 

Recensie Simon van de Rivier integraal boek 1
Kroniek van een toekomstige wereld HC
De ballade van Roodhaar, De stam van de ruiters & De slaven
door Claude Auclair

 

 

Als één striptekenaar is die de jaren zeventig in de strip vertegenwoordigt, dan is het Claude Auclair wel. Samen met Cosey misschien. Beiden worden wel eens afgedaan als hopeloze hippies die niet met hun tijd meegingen toen de idealen van de zeventiger jaren vervaagden.
Toegegeven, er hangt een geitenwollensokken sfeertje aan hun strips, maar ondanks een held met lang haar en een sterke terug-naar-de-natuur-gedachte is Auclair's Simon van de Rivier ook anno 2015 nog steeds een strip die er toe doet.

 
Allereerst is er het fantastische tekenwerk van Auclair, realistisch, maar toch soepel – al zouden zijn tekeningen met de jaren steeds stijver gaan ogen. Zijn tekeningen zijn gedetailleerd en gevuld, maar toch heeft hij ook oog voor de leegte. Het kleurgebruik is efficiënt en sfeervol, maar Auclair is zo'n tekenaar wiens werk ook in zwart-wit heel goed 'uit de verf' komt.
Het eerste verhaal in dit eerste deel van de integrale Simon van de Rivier is in zwart-wit opgenomen omdat Auclair oorspronkelijk van plan was de strip ongekleurd de publiceren. Een iets te puriteinse insteek van de uitgever naar mijn smaak. Dit eerste verhaal werd nooit in de oorspronkelijke reeks opgenomen, maar er verscheen na lang gesteggel over de rechten toch een uitgave van De ballade van Roodhaar, in het album De zwarte dame, in zwart-wit. Het was leuk geweest als we het avontuur ook eens in kleur te zien hadden gekregen.
Soit – de rest van de bundel is in kleur – het is de enige aanmerking die ik heb op deze prachtige bundel. Het grotere formaat past een strip als Simon van de Rivier bijzonder goed en de fraaie uitvoering en het informatieve dossier maken dit tot een niet te missen uitgave, die echter – let op – wel beperkt is tot 750 exemplaren!


Net als Hermann met Jeremiah plaatst Auclair zijn held in een post-apocalyptische wereld, waardoor het terug naar de natuur karakter logisch aandoet. Thema is de strijd tegen de macht en tegen gezag dat geen oog heeft voor de noden van het volk. Auclair mag dan een hippie geweest zijn; een watje heeft hij van Simon van de Rivier niet gemaakt. Simon heeft een pacifistische inslag en respect voor alle leven, maar als het nodig is deinst hij er niet voor terug grof geweld te gebruiken.
Auclair koppelt een talent voor tekenen aan een talent voor verhalen vertellen en weet daarbij ook nog eens grote idealen in zijn strip te stoppen zonder dat het prekerig wordt.
Simon van de Rivier verdient deze hernieuwde kennismaking volledig!

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!