Recensie Red skin 1 Welcome to America door Terry Dodson & Xavier Dorison

  Recensie Red skin 1 Welcome to America door Terry Dodson & Xavier Dorison

 

Recensie Red skin 1 Welcome to America
door Terry Dodson & Xavier Dorison

 

Vaak mopperen wij in onze recensies over de weinig pakkende verpakkingen waarin de meeste stripauteurs hun albums hullen. Hoewel ook de cover van Red skin feitelijk een hele slechte is kunnen we deze keer echter niet ontkennen dat het ding wervend werkt. Er zijn maar weinig mannen die langs het stapeltje op onze tafel met nieuwe strips lopen zonder er de blik even achter te haken. Kameraadski Vera – die de gehele voorkant vult met haar rondingen – is dan ook niet te versmaden. Zo bloot als zij zich op de cover geeft is ze in het album zelf niet vinden; één ander riekt dan ook naar een verkooptruc.


Terry Dodson is een Amerikaan en dus moet schrijver Xavier Dorison gedacht hebben: ik ga een superheldenstrip schrijven voor Terry. Waarom? Er verschijnen al genoeg superheldenstrips in Amerika, laten we daar als Europeanen nou alsjeblieft niet nog eens een schepje bij bovenop proberen te doen... Bovendien kan een Fransman toch nooit op tegen Amerikanen die al 75 jaar ervaring hebben met het genre.
Dat Dorison het verhaal een twist meegeeft – zijn hoofdpersonage Vera is een Russische dame die in dienst van de KGB in Amerika de superheldin gaat uithangen – is mijns inziens niet voldoende.
Nog voor je tien pagina's achter de kiezen hebt is de geloofwaardigheid volledig aan diggelen: Een wreker die vanaf een viaduct naar een voorbijrazende auto duikt, beide inzittende met blote handen doodt en er zelf zonder een schrammetje vanaf komt? En wat te denken van Vera die ondersteboven hangend haar oefeningen doet. Met een halter van 50 kilo, terwijl ze zich enkel met haar voeten aan het touw vastklemt. Vervolgens werpt ze de halter op; springt af en vangt ze 'm zonder centje pijn eenmaal benden aangekomen weer op? Niet thuis proberen na te doen: u breekt doormidden als een lucifershoutje!
Wie het aandurft om verder te lezen wordt vergast op goedkoop aandoende 'grappen' over de Amerikaanse pornoindustrie en de vrije sexuele moraal van de hoofdpersone, overigens zonder dat de op de voorkant gesuggereerde actie daadwerkelijk in beeld wordt gebracht.
'Moordwapen overdag, atoombom 's nachts', zoals de slogan op de achterkant luidt. Een atoombom die af gaat in bed, dus. Een beetje sneu is het wel. Maak er dan een erotische strip van en niet zo'n puberaal fantasiegebeuren.
Het tekenwerk van Dodson hebben we ook wel eens interessanter gezien, trouwens. Zijn werk wordt hier geïnkt door Rachel Dodson en ziet er gehaaster en afgeraffelder uit dan voor zijn eerste Nederlandse album Dromen, al valt niet te ontkennen dat Dodson's pen ook in dit album zwierig over het papier gaat.
Welbeschouwd moeten we dit album Dorison meer kwalijk nemen dan Dodson.
De man kan veel, véél beter...

Oh, die zeikerds van de Strip-Aap.
Is er een keer een strip met een pakkende voorkant...
Is het wéér niet goed!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!