Recensie Zo maak je fortuin in Juni 1940 HC door Laurent Astier, Xavier Dorison & Fabien Nury naar Pierre Siniac

 Recensie Zo maak je fortuin in Juni 1940 HC door Laurent Astier, Xavier Dorison & Fabien Nury naar Pierre Siniac

 

Recensie Zo maak je fortuin in Juni 1940 HC
door Laurent Astier, Xavier Dorison & Fabien Nury
naar Pierre Siniac

 

In Juni 1940 was Frankrijk niet op haar best qua organisatie en discipline.
Het hele maatschappelijke systeem sodemietert in elkaar zodra er zich een ramp voltrekt.
Dat zag je in New Orleans met Katrina, waar plunderaars van de evacuatie misbruik maakten en de verlaten huizen plunderden. Dat was na de Duitse inval in Frankrijk niet anders:
Franck Propp, alias De grafdelver, een aan lager wal geraakte profbokser wacht nauwelijks tot de oorspronkelijke bewoners de hielen gelicht hebben met het leegroven van hun huizen.
Toch blijft het kruimelwerk en daarom hapt hij onmiddellijk toe als hij een tip krijgt dat de regering twee ton goud gaat laten vervoeren.
2400 Ton goud is in het grootste geheim naar de koloniën en naar Canada overgebracht, maar blijkbaar is iemand vergeten de benodigde papieren in te vullen voor de twee ton die nu nog in de kluizen van de Frans Bank ligt...
Het moet niet al te moeilijk zijn om die temidden van de chaos die in de Franse straten heerst van eigenaar te laten wisselen en Franck gaat op zoek naar een paar compagnons om de klus mee te klaren.
Maar dan blijkt dat chaos helaas één constante kent... ze is totaal onberekenbaar en kiest geen partij.
De wanorde zal zich tegen de goudrovers keren...

 

Het tekenwerk voor deze verstripping van Pierre Siniac's boek Sous l'aile noire des rapaces is in handen van Laurent Astier, en het is zijn eersteling voor de Nederlandse markt.
Het scenario wordt verzorgd door Xavier Dorison en Fabien Nury, die eerder samenwerkten aan W.E.S.T. en De Tijgerbrigades en daarnaast talloze andere stripprojecten met diverse tekenaars realiseerden.
Zo maak je fortuin is een prima oorlogsstrip geworden, die echter wat lichtvoetiger is dan we van deze twee scenaristen gewend zijn.
Het verhaal deed me een beetje denken aan de vroege Clint Eastwood-film Where Eagles dare. Speelt ook in oorlogstijd; gaat over de jacht op een berg goudstaven die in de wanorde van de oorlog over het hoofd zijn gezien, en heeft ongeveer eenzelfde soort luchtigheid als dit album.
Het eveneens luchtige semi-karikaturale tekenwerk van Astier heeft veel schwung en sluit prima aan bij het verhaal dat vermaakt zonder moeilijk te doen.
Of de drie auteurs met dit album fortuin gaan maken weet ik niet, maar de nuchtere vaststelling in de titel lijkt ook een beetje te staan voor hun aanpak.
Niet lullen maar poetsen:
Zo maak je een vlotte oorlogsstrip...



(HH)

Interesse? Koop het album hier!