Recensie Jheronimus HC door Marcel Ruijters (Hieronymus Bosch)

 Recensie Jheronimus HC door Marcel Ruijters (Hieronymus Bosch)

 

Recensie Jheronimus HC
door Marcel Ruijters (biografie Hieronymus / Jeroen Bosch)

 

Als er iemand een stripboek over het leven van Hiëronymus Bosch (zoals wij hem op school leerden) kan maken, dan is het Marcel Ruijters wel. Eigenlijk al zijn strips vanaf het moment dat hij zijn Troglodytes vaarwel zei spelen zich af in de Middeleeuwen en worden gekenmerkt door Middeleeuwse symboliek en dito beeldtaal. Ruijters gaat daarbij het bizarre zeker niet uit de weg.
Zijn jongste project Jheronimus, vervaardigd in opdracht van Stichting Jheronimus 500, is volledig in kleur en bevat een verhaal dat verteld wordt middels balloons terwijl veel van Ruijters werk totnogtoe tekstloos was. Het is daarmee zijn toegankelijkste werk tot op heden.
Dat zullen die-hard Ruijters-liefhebbers misschien betreuren, want hoewel nog steeds bevreemdend en quirky is Jheronimus lang niet zo weird als 's mans andere werk.

Jheronimus Bosch himself bijvoorbeeld is helemaal niet zo'n vreemde man als men op basis van zijn werk zou verwachten. Hij was simpelweg een man van zijn tijd. Het vak van schilder werd van vader op zoon overgedragen en Jheronimus werkte dan ook aanvankelijk met zijn twee broers in het familie atelier. Geschilderd werd er in opdracht en misschien zegt wát Jheronimus schilderde dus wel méér over zijn opdrachtgevers dan over hemzelf.
Ruijters blijkt na jaren tekstloos te zijn geweest prima overweg te kunnen met dialogen en heeft een boeiende strip gemaakt van zijn Jeroen Bosch-stripbiografie. In opdracht gemaakt, maar Ruijters heeft zijn eigenheid er niet aan gegeven.
Jheronimus
het album zegt minstens zo veel over de maker als over het onderwerp.
Misschien wel véél meer, want er zijn maar weinig historische feiten bekend over Jeroen Bosch en dus moest Ruijters de witte plekken zelf opvullen, maar mocht daarbij van zijn opdrachtgevers de historische waarschijnlijkheid geen geweld aan doen.
Geen geringe opgave, waar hij zich overduidelijk met veel plezier en volledige overgave op gestort heeft.
Door dit alles is Jheronimus meer een Marcel Ruiijters-strip geworden dan een echt historische, maar gaat hij niet zo los op het mystieke van de Middeleeuwen als ik gehoopt had...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!